V poslednej dobe dostávam veľa otázok na to, či sú klíčky vhodné aj pre deti alebo tehotné ženy. Mnoho článkov ktoré nájdete na internete im totiž dáva zásadnú červenú. Ako je to teda v skutočnosti? Čoho sa treba báť a čo, naopak, netreba brať príliš vážne? Pozrime sa na to od začiatku. V Amerike pred niekoľkými rokmi vznikol ošiaľ s krycím názvom “alfa alfa” a mnoho ľudí konzumovalo tieto chutné klíčky príbuzné ďatelinke. Na tom by nebolo nič zlé, keby zrazu nevypukla epidémia e-coli a salmonelózy. Tá bola, nanešťastie, spôsobená klíčkami. Baktérie salmonely a e-coli totiž milujú teplo a vlhko. A to je presne to prostredie, ktoré na svoj rast potrebujú klíčky. Nakazení trepeli hnačkami, zvracaním a silnými bolesťami brucha a keďže ich bolo viac ako dosť začali sa šíriť správy ktoré hovorili, že klíčky sú nebezpečné a nemali by sa konzumovať. Ideálne vôbec. Keď všetko prehrmelo, na svete stále zostalo dosť odvážlivcov ktorí naďalej pestovali a jedli klíčky. Žiadne výrazné epidémie však už neprišli a preto v súčasnoti nájdete množstvo odporúčaní o tom, že ak klíčky, tak iba v prípade, že nie ste v rizikovej skupine. A rizikovú skupinu ako vždy tvoria deti do 3 rokov, tehotné ženy, starí ľudia a ľudia so zníženou imunitou. To všetko je v absolútnom poriadku. Pri deťoch a tehotenstve určite netreba zbytočne riskovať. Smutné však je, že len veľmi málo článkov a informácií ide do hĺbky a rozpráva aj o tom, prečo salmonela a e-coli vôbec vznikli. Tie sa totiž neobjavia len tak z ničoho nič. Konkrétne v Amerike to bolo takto. Farmári pestovali dospelú plodinu alfa alfa, zberali z nej semená ktoré potom ďalej predávali na nakličovanie. Medzičasom však rastlinu aj hnojili, relatívne ekologicky – kravským hnojom. A práve tu vzniká problém. Práve kravy (o ktoré sa tam nestarajú úplne príkladne ale to je iný príbeh) boli nakazené a tak sa stali prenášačmi baktérie. Tá sa z ich trusu dostala na rastliny a ich semená a rovno odtiaľ putovala do nakličovacích nádob a na taniere nadšených klíčkarov. Práve preto je nesmierne dôležité vybrať si kvalitné semienka. Určite nie tie, ktoré predávajú v obchodoch so záhradkárskymi potrebami. Napriek tomu, že nie som veľkým fanúšikom bio ošiaľu, v tomto prípade je to takmer nevyhnutnosť. Kupujte si výlučne semienka v bio kvalite, ideálne s takou krajinou pôvodu, ktorá Vám nerozsvieti červené kontrólky v hlave. Veľmi dobré poľnohospodárske praktiky majú najmä naši susedia v Rakúsku alebo Nemecku a ak máte vlastnú záhradu alebo známeho ktorý si pestuje vlastné plodiny bez chemických postrekov a vie vám podarovať vlastnoručne dopestované semienka, tak je to úplne ideálne. Tiež je lepšie pripravovať si klíčky doma ako kupovať tie balené v obchodoch a pri práci s nimi nezabudnite na základnú hygienu. Umyte si ruky keď s nimi idete pracovať a to najmä v prípade, že ste predtým pracovali so surovým mäsom alebo vajíčkami. A aký je teda záver? Rozhodnutie je v podstate na Vás. Môžete počkať, kým budú vaše deti väčšie alebo im môžete drobné mungo fazuľky dať aj skôr ako podstatne zdravšiu alternatívu kukuričných chrumiek či bieleho rožka ktoré deti tak často cmúľajú. Pri tehotných ženách je to podobné. Avšak práve pre ne existuje jeden druh klíčkov ktorý je v tehotenstve dokonca vrelo odporúčaný. Klíčky senovky totiž majú niekoľko výborných vlastností týkajúcich sa pôrodu a dojčenia. Viac o tom sa dozviete TU. Akokoľvek sa rozhodnete, určite netreba robiť žiadnu paniku. Klíčky ako také nie sú nebezpečné pokiaľ viete odkiaľ pochádzajú a ideálne vidíte aj to ako rástli. Všetkým prajem krásnu jar a iba dobré skúseností s klíčkami P.S. Ak máte doma deti ktoré majú radi klíčky alebo ste ich konzumovali v tehotenstve, budem rada ak sa o svoje skúsenosti podelíte. The post (ne)bezpečné klíčky? appeared first on Sprout Me.
Nevyhadzujte klíčky, o ktorých si myslíte, že majú pleseň. Táto veta môže znieť čudne, ale mám na to vážny dôvod. Aký? Na 99% to totiž nie je pleseň. A to si dovolím tvrdiť aj bez toho, aby som ich videla. Mnohé klíčky totiž pri svojom raste tvoria drobn
prejsť na článokAk hľadáte zdroj kvalitných koncentrovaných vitamínov, minerálov a antioxidantov, vyskúšajte si vypestovať vlastné klíčky alebo mikro-zeleninu. Sú tým najlepším prirodzeným zdrojom multivitamínov, bez akéhokoľvek spracovania a lepenia do tabletiek. Klíčky
prejsť na článokV poslednom období sa so zdravými potravinami roztrhlo vrece a z každej strany počujeme o nejakej zázračnej plodine, ktorá nás zaručene zbaví ťažkostí a pomôže nám dožiť sa minimálne 120 rokov. Ja to robím tak nejako naruby. Nikdy nerozprávam o všetký
prejsť na článokJar je síce za rohom, ale teplé krémové polievky sú pre mňa stále dôležitým jedlom, ktoré zasýti a zahreje s minimálnym množstvom príprav a varenia. Na tejto polievke z červenej repy sa neuveriteľne pekne vynímajú všetky zelené klíčky a tak som sa s vami
prejsť na článokEurópsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spustil celoeurópsku koordinovanú kampaň EÚ si vyberá bezpečné potraviny, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie o vede, ktorá zaručuje bezpečnosť potravín, aby si