Kysnuté cesto.

Keď som hľadala recept na dokonalé kysnuté cesto,pýtala som o radu moju tetu Garajku,ktorá to vie najlepšie-jej legendárne osie hniezda a kysnuté rožky pamätám od decka a nikto ich ešte neprekonal Cesto robí po tých rokoch samozrejme od oka,ale niečo mi predsa len poradila. Ak chcete mať extra vláčne cesto,pridajte doň trochu popučeného vareného zemiaku..alebo:ak Vám zvýši z nedeľného obeda trochu zemiakovej kaše,kľudne ju pridajte do cesta.Buchty budú pružné a vláčne Ďalej som sa dozvedela,že keď sa jej dostane bravčovej masti,odkladá si ju jedine do pečenia kysnutého cesta-maslo zvykne kysnuté cesto akoby na druhý deň “vysušiť”,toto bravčová masť nerobí.Lenže to už nechám na Vás-ja napríklad s maslom nemám zlé skúsenosti.A inak môžte použit trebárs slnečnicový olej. Bez pridania tuku to ale nepôjde . Suroviny do cesta by mali mať  izbovú teplotu a sypké prísady preosejte.Tie NIKDY nezabudnite preosiať,múka sa prevzdušní a cesto bude nadýchanejšie. Čo sa týka množstva droždia,ja si plánujem pečenie vždy keď mám na to čas-pretože nerada pridávam veľa droždia,je ho tam potom cítiť .Na pol kg múky zvyknem dať len 10,12 g;maximálne 1/3 kocky droždia.Ak nezabudnem,cesto zamiesim večer,vtedy pridávam len maximálne 8 g na pol kila múky-to na nočné chladničkové kysnutie bohato stačí. Čo sa postupu týka,najprv si odoberiem z množstva mlieka asi deci a jemne (na vlažno) ho prihrejem v kastróliku spolu s 1 čl cukru odobratou z množstva cukru.Nadrobím droždie a rozmiešam.Nechám ho vzísť.Zatiaľ si ostatné suché prísady preosejem do misy,pridám vajcia a maslo(prípadne iný tuk):ak ste ho zabudli vybrať z chladničky,roztopte ho v kastróliku a nechajte vychladnúť). Pridám kvások+ostatné mlieko a všetko premiesim rukami na doske na hladké cesto,trvá to niekoľko minút.Keď sa už nelepí,vložte ho do misy,zakryte fóliou a nechajte pekne vykysnúť(aspoň dvakrát by malo nabrať na objeme).To pravdaže závisí od vonkajšej teploty-v lete pôjde cesto jak besné-občas si treba dokonca pomôcť chladničkou,v zime je to pomalšie. Vykysnuté cesto ďalej spracujte na pomúčenej doske podľa chuti.Či už rozvaľkáte a nakrájate na plnené buchty,alebo rozvaľkané potriete zmesou mäkkého masla,cukru a škorice a zaviniete do roládky;tú nakrájate na osie hniezda-alebo prenesiete na plech,obložíte pripraveným ovocím a nahusto zasypete mrveničkou:každý podľa gusta Na plech pod cesto používam radšej papier na pečenie,inak plech v buchtách hockedy “cítim”.Ak robím buchty,každú jednu dookola potieram roztopeným maslom,aby sa mi nezlepili dokopy.Ak máte lekvár trochu redší,uložte si ho v plastovej miske do mrazničky aspoň na hodinu-lepšie sa Vám s ním bude manipulovať.Takisto aj keď je veľmi teplo,nechajte cesto v chlade nakysnúť:so studeným cestom sa narába jednoduchšie. Vždy keď je už cesto naplnené,finálne ho nechám na plechu ešte dobre podkysnúť,minimálne 1/2 -1 hodinu podľa teploty a až tak vkladám do vyhriatej rúry. Vyhrievam obvykle na 180 stupňov a pečiem približne 30 minút-kým nie je povrch zlatohnedý.  ULTIMATÍVNY TIP na všetky druhy sladkého kysnutého cesta Upečené buchty,dukátové buchty či záviny nestačí posypať práškovým cukrom-nech to hocako dobre vyzerá.Cesto Vám vyschne a bude sa Vám na druhý deň prášiť z “huby”. Vláčne výrobky docielite jedine sirupom,ktorý si uvaríte dopredu.Stačí počas pečenia:jednoducho cukor s vodou povaríte 10 minút a keď pečivo vytiahnete z rúry,bohato ho týmto sirupom potrite dookola.Sirup Vám buchty akoby “zablombuje” a vlhkosť ostane v nich. Potom už len pečivo nechajte vychladnúť buď na mriežke,alebo buchty “pouvoľnujte”,aby z nich vyšla para.Pozor na horúci lekvár v nich,ten vie mlsné jazyky prekvapiť. Samozrejme,ak sypete mrveničkou,sirup Vám netreba Mrveničku jednoducho premieste medzi prstami a odložte do použitia do chladničky.Môžete ju ozvláštniť napríklad škoricou,kardamómom či perníkovým korením-alebo orechami(sekanými,mletými). Takže pečeniu zdar,dúfam že som nič nevynechalaak máte nejaké otázky,viete kde ma nájdete PS:z 1/2 surovín tohto receptu Vám vyjde koláč alebo buchty na jeden plech.Množstvo mrveničky stačí na bohaté zasypanie celého plechu Príspevok Kysnuté cesto. je zobrazený ako prvý na Mezula pri peci.

prejsť na článok

Slivkový koláč s posýpkou

Toto kysnuté cesto je veľmi jednoduché, je to liate kysnuté cesto. Nemusíte ho spracovávať rukami na doske ani vaľkať.    

prejsť na článok

Tradičné kysnuté buchty ako od babičky

Kysnuté buchty patria medzi tradičné slovenské múčniky a koláče už odnepamäti. Pripraviť buchty nie je nič zložité. Základ ich prípravy je rovnaký a vo finále ich môžete naplniť plnkou, ktorú máte najradšej.

prejsť na článok

Najlepšie linecké cesto 3-2-1

3:2:1 je pomer múky, masla, cukru.  teda 3 diely múky, 2 diely masla a 1 diel cukru. Ak použijete tento pomer, koláčiky sa Vám vždy vydaria. Nie je to žiadna novinka, toto linecké cesto robili už naše babičky a často od oka. 300 g hladká pšeničná múka (mô

prejsť na článok

Ako upiecť dobré piškótové cesto na tortu

Torty patria medzi najobľúbenejšie a najslávnostnejšie múčniky. Ich príprava je často považovaná za vrchol cukrárskeho umenia. Základom pečenia tôrt je naučiť sa piecť dobré piškótové cesto, pričom plnka torty môže byť prakticky ľubovoľná.

prejsť na článok

Kysnuté koláče s jahodami

Kysnuté koláče s tvarohovou náplňou a náložou čerstvých jahôd nielen neodolateľne voňajú, ale sú aj pastvou pre oči. Sú ideálne na raňajky a desiatu a potešia najmä deti. Môžete si ich so sebou zabaliť aj na výlet. Dáte si nami? Množstvo: 1 plech (cca 14

prejsť na článok