ĽADOVÉ KÁVY AKO ICH (NE)POZNÁTE

13 .jún 2014 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk) Čoraz väčší “boom” nastáva dopytom po osviežujúcich ľadových, studených kávových koktejloch. Samozrejme v našich kaviarňach určitú a možno nie až takú plne tradičnú, ponuku máme, ale rozhodli sme sa ju máličko rozšíriť o “nejaké” drinky. Priznávam, na začiatku som do toho išiel s maličkými obavami, že v “našom” kávovom svete budem za to ukrižovaný. Za posledné mesiace som absolvoval pár výletov po veľkých metropolách. Návštevy samozrejme boli spojené vždy s návštevami najlepších kaviarní v tom ktorom meste. A všimol som si, že aj kaviarne tzv. 3 tej vlny nemajú žiadny problém takéto kávové nápoje pripravovať. Tak prečo nie aj u nás a hlavne, keď je dopyt rastúci. Drinky sú zamerané hlavne na jednoduchosť prípravy a čo najmenej kombinovaných zložiek, aby stále v popredí ostala káva a ostatné ingrediencie ju dopĺňali. Všetky sú ALCOHOL FREE (bez alkoholu). Možno si hovoríte, že kvôli čomu používať potom aj výberové kávy, keď ju zmiešate s inými surovinami? Hm, to isté si môžete povedať aj pri írskej káve, ale vedzte, že ten rozdiel tam naozaj je a verím, že ho aj nájdete. Začnem asi našim najpopulárnejším letným drinkom. Celý postup nájdete aj na tomto odkaze. Nebudem rozpisovať, len ho chcem zaradiť do portfólia na prvé miesto Inverse cappuccino Postup a príprava úplne jednoduchá. Celý  postup nájdete na tomto linku Ice Caffé Úplne jednoduchý a nenáročný drink, ktorý zvládne káždý bar. Populárny v “štátoch”. Do pohára na ľad nalejeme mlieko a pustíme na to espresso alebo double espresso. Hotovo. To je celé. Kto má rád sladšie, jemne s cukrom. Nech sa páči!Ice cafféIce Latte by Chemex Čoraz viac obľúbené kávy pripravené alternatívnou metódou (viac info o príprave  cez chemex, aeropress….TU). Horúcu kávu lúhujete do nádoby, kde už máte pripravený ľad. Zaujímavá reakcia horúcej kávy, ktorá je okamžite chladená ľadom. Po ukončení lúhovania prelejte kávu do pripraveného pohára s ľadom, a dolejete chladeným mliekom. Ako v predošlom prípade, aj tu doporučujeme (ak potrebujete) použiť cukor alebo nejaký sirup. Podľa chute.Ice Caffe Latte by chemexIce Coffee (Chemex on ice) Nič jednoduchšie si predstaviť ani neviete. Proces lúhovania na ľad. To je celé. Ak máte radi čistú chuť kávy, určite oceníte túto jednoduchú metódu.Ice Caffe (chemex on the rocks)Greek Frappé (s espressom) Postup je presne taký istý ako keby ste použili instantnú kávu. Pripravené espresso nalejete do vysokého pohára a zmiešate s cukrom. S baterkovým šľahačom sa Vám krásne podarí vytvoriť hustá hmota. Pohár doplníte dovrchu ľadom. Zalejete studenou vodou, premiešate a môžete podávať. Vo variante 2, môžete ešte pridať kopček zmrzliny. To je čisté doporučenie, ale veľa ľudí, ako aj zákazníkov vyhľadáva takéto kombinácie.Greek Frappe ( s espressom)Caffé Afogato Niečo viac ako kultový nápoj. V Shape pohár alebo ak chcete, Martinka pohár. Jediné pravidlo, ktoré platí je, aby sta najskôr dali do pohára kopček zmrzliny a následne preliali espressom. Nič viac netreba už si len vychutnať slnečné poobedie.Caffe Afogato Caffe Frappé Tento nápoj z osviežujúcich je u nás 2. najpopulárnejší po Inverse cappuccino. K príprave tohto drinku je potrebný frappovač. Do šejkra frappovača nalejete espresso s práškovým cukrom a kockami ľadu. Necháte vyfrappovať do hustej peny, kde celkom fajn devízou je možné kreslenie topingom na povrch drinku.Caffe Frappé Caffe FrappéSalcedino Kontrast teplôt. Na horúce espresso nalejete, navrstvíte studenú mliečnu penu. Zaujímavá a okúzľujúca chuť v spojení hot/ cold.Salcedino Salcedino (horúca káva so studenou penou)ZÁVERSnažil som sa priblížiť pár kávových nápojov, ktoré sú momentálne trendy. Podľa mojich domnienok, sú to drinky, ktoré sú postavené na jednoduchosti. Myslím, že momentálne sa takto uberá aj barová scéna. Ostáva nám len počkať si na to, čo bude cool napr. o 5 rokov Ak chcete poznávať chute pri COLD BREW (studenou lúhovaní), na tomto linku nájdete celý postup aj s tipom, ako si bez problémov a lacno (nepotrebujete žiadne extra pomôcky) pripraíte kávu na leto. Link COLD BREW P.S. Ak máte  nejaké tipy alebo nápady, ako si studenú kávu pripravujete Vy, radi uvítame a zaradíme do článku. P.S. 1 Ak máte nejakú víziu a nemáte pomôcky na uskutočnenie, kľudne sa podeľte o recept. My sa pokúsime pripraviť a samozrejme Vám dáme spätnú väzbu.

prejsť na článok

Príprava studeného nápoja z pohľadu odborníka

Väčšinou sa stretávate s prípravou kávy pomocou horúcej vody. Na prípravu studenej kávy však potrebujete len studenú vodu. Ako celý proces extrakcie kávy za studena prebieha?

prejsť na článok

Praženie kávy

Po prvé, čo je praženie kávy? Praženie kávy je proces zahrievania a praženia kávových zŕn na ideálnu teplotu pre daný typ kávy. Tento proces prvýkrát zaznamenali v 16. storočí Arabi. Prvé veľké komerčné pražiarne však boli pozorované až koncom 19. a začia

prejsť na článok

Prečo je dobré pomaly nalievať kávu do drippera

Pravdepodobne ste už čítali veľa návodov na prípravu kávy v ikonickom vé šesťdesiat . Jedna z vecí, ktorá sa v nich často opakuje, je dôležitosť pomalého nalievania kávy. Viete, prečo je to pri tomto type prípravy kávy také dôležité? Pripomeňme si to.

prejsť na článok

1. Deň kávy v inCUPle 4.8.2018

Srdečne všetkých pozývame na 1. Deň kávy v Pražiarni kávy inCUPle v Kamanovej dňa 4.08.2018 (Sobota) ◘ ochutnávky káv z celého sveta ◘ ukážky praženia ◘ workshopy príprava espressa, alternatívy ◘ cupping ◘ a veľa veľa ďalšieho ◘ vstup voľný ◘ 20% z

prejsť na článok

Etiópske odrody kávovníkov: JARC Vs. Dedičné

Pri príprave kávy z Etiópie sa často stretávame s pojmom heirloom , ktorý sa často nesprávne používa ako odroda kávy. Heirloom nie je odroda kávy z Etiópie, ale JARC ňou môže byť. Prečo dochádza k zámene a aký je správny termín?

prejsť na článok