Varenie – Potraviny – Dôležité minerály Význam pre organizmus: odolný imunitný systém, zdravá nervová sústava, rast kostí, reprodukcia, regulovanie hladiny cukru vkrvi, ochrana pred vysokým krvným tlakom i vysokouhladinou cholesterolu, tiež pred ateriosklerózou a chorobami srdca, pred cukrovkou a artritídou Kde sa nachádza: zemiaky, celozrnná múka, čaj zďateliny, šípok, divozelu či mäty, orechy, zelená listová zelenina, sójové bôby, tofu, čučoriedky, vaječné žĺtko, strukoviny Riziká nesprávnych dávok: nedostatok môže zapríčiniť ateriosklerózu, očné poruchy, podráždenosť, kŕče, srdcové príhody, stratu pamäti, zrýchlený tep, lámavosť zubov prebytok je vlastne nemožný, pretože telo si ho neukladá, vživotnom prostredí však ako ťažký kov môže spôsobiť otravy, pracovníci vmangánových baniach sú pre nadmerné vdychovanie mangánu ohrození príznakmi parkinsona (pohybová paralýza) ademenciou Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Jahody sú všestranným malým bobuľovitým ovocím. Možno ich využiť v ovocných šalátoch, zavárať, dať do koláča, či smoothie. Dajú sa teda využiť v rôznych jedlách od raňajok až po večeru, od nápojov až po dezerty. Okrem vitamínu C obsahujú jahody aj mangán,
prejsť na článokZelený hrášok obsahuje veľmi málo kalórii a naopak veľa vlákniny potrebnej pre dobrú činnosť tráviaceho systému. Hrach je aj bohatým zdrojom minerálov, ako je vápnik, železo, meď, zinok, mangán a vitamínov, napr. vitamínu A, tiamínu, folátu, či vitamínu K
prejsť na článokMaliny sú ovocím bohatým na vitamíny, najmä vitamín C, B, antioxidanty, mangán železo, kyselinu listovú, elagovú a vlákninu - teda ich konzumácia nám môže priniesť veľa zdravotných výhod. Zdravotné benefity malín zahŕňajú ich schopnosť pomáhať pri strate
prejsť na článokDnes si povieme niečo o ďalšej skvelej náhrade sladkostí. Šťavnaté bobuľky hrozna obsahujú takmer 80% vody a vysoké množstvo hroznového cukru. Výhodou cukru z hrozna je, že sa neukladá v podobe tukov a energiu uvoľňuje postupne. Glukózu vo veľkej miere po
prejsť na článokZelený domov – Vitamíny z črepníka Mangold nie je až tak známy druh zeleniny v našich končinách, pochádza zo Stredomoria, ale pomaly sa jeho charakteristické červené listy udomácňujú aj v slovenských záhradkách. Mangold sa podobá repe, ale konzumujú sa
prejsť na článok