Mangold namiesto špenátu

Zelený domov – Vitamíny z črepníka Mangold nie je až tak známy druh zeleniny v našich končinách, pochádza zo Stredomoria, ale pomaly sa jeho charakteristické červené listy udomácňujú aj v slovenských záhradkách. Mangold sa podobá repe, ale konzumujú sa len listy a stopky. V zásade ho rozdeľujeme na dva základné druhy. Prvá listová odroda je zaujímavá práve pre listy a pripomína využitím špenát. Druhá stopková má podobne dlhé stonky ako špargľa. Listy a stopky mangoldu obsahujú karotén a vitamíny C i B2, betain s antisklerotickými účinkami a minerálne látky, najmä mangán, železo a zinok. Čo treba vedieť, ak sa rozhodneme túto zeleninu pestovať? Mangold ... ... potrebuje pôdu s dostatkom draslíka a fosforu, ktorú treba priebežne kypriť a zbavovať buriny. ... vyžaduje dostatok slnka a pravidelnú zálievku. ... znáša chladné podnebie a preto vnbsp;pohode prezimuje aj na záhone. Poznámka: Semená mangoldu môžeme vysiať kedykoľvek na jar a s úrodou prvých lisov potom rátajme do 60 dní. Najatraktívnejšia je rubínová odroda so žiarivo červenými stonkami a zelenými listami, ktorá pôsobí v záhonoch veľmi dekoratívne. Ale rovnako v nádobách, takže ju môžeme pestovať aj na balkóne či lodžii. Tip na varenie: Mangold môže v kuchyni zastúpiť špenát. Najlepšie sa hodí na prípravu polievky či prívarku, ale konzumuje sa aj v surovom stave. Môžeme ho pridať do šalátu a pripraviť z neho smoothie alebo pesto. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Mangold – zelenina, ktorú by ste mali spoznať

Mangold je starobylým príbuzným omnoho známejšieho špenátu. Podobne ako špenát je to výživná zelenina a zároveň prírodný liek, ktorý si môžete dopestovať vo vašej záhradke. Čo všetko mangold lieči, a ako sa pripravuje?

prejsť na článok

Od histórie cez anatómiu až po odrody špenátu

Špenát (lat. Spinacea oleracea) je rod rastlín z čeľade láskavcovitých. Je to jednoročná rastlina.

prejsť na článok

Jedlá zo špenátu

Pri slove špenát mi hneď v hlave začne znieť melódia známej piesne- „Což takhle dát si špenát, špe-špe-špe-špe-špe špenát?“ Dali by ste si, ale neviete ako ho pripraviť? Nechajte sa inšpirovať.

prejsť na článok

Špenátové pesto s makadamovými orechami

Ako asi viete, počas korony sme si s mojim šikovným mužom Viktorom založili záhradku. On vykopal hriadky, my s dievčatami sme odpratali vykopanú trávu, zasadili sme špenát, mangold, šaláty, redkvičky, kaleráby, hrášok, cviklu, cesnak, cibuľu, zeler a neja

prejsť na článok

losos s cesnakovo-citrónovým maslom

Keď niekedy neviem, čo navariť, losos býva taká poistka. Fancy jedlo, ktoré dobre chutí a navyše je zdravé. Vymyslela som si toto parádne cesnakovo-citrónové maslo a podávala som lososa s opečenými zemiakovým plátkami a jednoduchým šalátom z baby špenátu.

prejsť na článok