Čo je Miso? Miso znamená v japončine „fermentovaná fazuľa“. Miso pasta, tradičná zložka japonskej a čínskej stravy, sa vyrába z fermentovaných sójových bôbov a obilnín a obsahuje milióny prospešných baktérií. Existuje mnoho rôznych druhov miso s verziami spojenými s regionálnou kuchyňou, identitou a príchuťou. Túto pastu bohatú na bielkoviny možno použiť do všetkých druhov jedál, vrátane polievok alebo vývarov, šalátových dresingov, zeleniny, duseného mäsa a marinád. Dĺžka fermentácie môže ovplyvniť chuť, od sladkej a jemnej až po slanú a bohatú. Rôzne odrody: Najbežnejší typ miso sa vyrába iba zo sójových bôbov, ale rozmanitosť a pomer surovín sa môžu líšiť. Niektoré miso pasty sa vyrábajú z kultivovanej pšenice alebo prosa, prípadne z kombinácie rôznych obilnín a fazule. Farba je pomerne dobrým ukazovateľom sily chuti. Textúra sa môže tiež líšiť. Miso vyrobené z celozrnného zrna je zvyčajne slanšie ako to, ktoré je vyrobené z lúpaného zrna. Biele miso (shiro) Vyrobené zo sójových bôbov a ryže a fermentované nie dlhšie ako dva mesiace. Shiro (v japončine „biele“) má svetlú farbu a je sladká až mierne slaná. Shiro je skvelá vstupná brána miso – je veľmi všestranná a dodáva šalátovým dresingom alebo vyprážanej zelenine úžasnú chuť. Žlté miso (shinsu) Ďalší mierny typ, ktorý je fermentovaný o niečo dlhšie ako biele miso. Žlté miso je prispôsobiteľné v širokej škále receptúr. Červené miso (alias) Ak recept vyžaduje tmavé miso, budete chcieť použiť červené miso. Tento druh je vyrobený z vyššieho podielu sójových bôbov, fermentovaný až tri roky a slanšej a hlbšej chuti. Jeho plná chuť sa najlepšie hodí do výdatných jedál, ako sú dusené mäso a paradajkové omáčky. Používajte opatrne: jeho chuť môže prevýšiť ostatné zložky. Jačmenné miso (mugi) Mugi miso, vyrobené z jačmeňa a sójových bôbov, má zvyčajne dlhší proces fermentácie ako väčšina bielych miso. Má silnú jačmennú arómu, ale stále jemnú a mierne sladkú chuť. Nutričné výhody: 1 polievková lyžica (15 g) miso poskytuje: 30 kcal / 128 kj 2,0 g bielkovín 0,9 g tuku 3,5 g sacharidov 0,63 mg železa 0,49 mg zinku 5 mcg folátu 1,37 g soli Top 5 zdravotných výhod miso: 1. Môže podporovať zdravie čriev Fermentačný proces zapojený do výroby miso podporuje hladiny prospešných baktérií, známych ako probiotiká. Predpokladá sa, že tieto baktérie pomáhajú pri mnohých zdravotných problémoch vrátane trávenia a zdravia čriev. Začlenením rôznych fermentovaných potravín do vašej stravy môžete pomôcť podporiť hladiny prospešných baktérií a enzýmov v črevách, čo môže následne zlepšiť rovnováhu črevných mikróbov, ako aj funkciu vášho tráviaceho systému. 2. Môže podporovať hladinu vitamínov Štúdie v rokoch 1997 a 2013 ukázali, že tieto prospešné baktérie v črevách vyrábajú vitamíny (predovšetkým vitamíny K a B12) ako vedľajší produkt svojho metabolizmu. To znamená, že zlepšením rovnováhy vašich črevných mikróbov prostredníctvom konzumácie fermentovaných potravín môže byť nepriamym prínosom zvýšený nutričný stav. Proces fermentácie tiež znižuje toxíny a antinutričné látky, ako je hladina kyseliny fytovej v sójových bôboch in miso. 3. Môže znížiť riziko niektorých druhov rakoviny Predpokladá sa, že pravidelná konzumácia miso potenciálne znižuje riziko niektorých druhov rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, najmä u žien po menopauze. Predpokladá sa, že je to vďaka obsahu izoflavónu v paste. Miso je tiež bohatým zdrojom ochranných antioxidantov, ktoré môžu ešte viac podporiť jeho ochrannú úlohu v tejto oblasti. Na objasnenie a potvrdenie týchto možných výhod sú však potrebné ďalšie štúdie. 4. Môže posilniť imunitnú funkciu Ako bohatý zdroj probiotických baktérií môže miso podporovať imunitnú funkciu a pomáhať v boji proti infekciám. Pravidelná konzumácia rôznych fermentovaných potravín, ako je miso, môže minimalizovať potrebu antibiotickej liečby pri boji s infekciou. To znamená, že je potrebných viac štúdií na posúdenie prínosov rôznych kmeňov baktérií vrátane tých, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v miso. 5. Môže podporovať zdravie mozgu Nedávne pokroky v našich znalostiach a chápaní prepojenia čreva a mozgu podporujú úlohu stravy a najmä konzumácie fermentovaných potravín pri kognitívnom zdraví, vrátane úzkosti a depresie. Aj keď sme sa veľa naučili, je ešte potrebné objaviť, kým budeme môcť definitívne definovať bakteriálne kmene, ktoré môžu mať najväčšiu hodnotu. Recept na miso polievku: Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-miso
Miso je taká zvláštna pasta s ešte zvláštnejšou chuťou a vôňou. Ani s farbou to nie je žiadna sláva. Môže mať jemne žltú farbu, takmer všetky odtiene hnedej a niekedy až červenkastý nádych. Má tuhšiu konzistenciu a je veľmi slané. To by nevadilo, pretože
prejsť na článokMišo vyjde z krčmy a hneď pri chodníku začne močiť. Okoloidúca pani sa pohoršuje: - Ach, taká hrubosť! Mišo sa na ňu otočí a hovorí: - A čo tá dĺžka?
prejsť na článokMišo - hašišák chytá na brehu rieky ryby. Zrazu chytí zlatú rybku a tá sa mu ponúkne splniť tri želania: - Aké je tvoje prvé želanie? , pýta sa rybka. - Ubaľ mi jointa! , vraví Mišo. Zlatá rybka želanie splní, Mišo si zafajčí. - Aké je tvoje druhé žela
prejsť na článokČas prípravy: 20 minút 4 Porcie Ingrediencie: 6 šálok strúhanej kapustovej zmesi zelenej a fialovej; môžte použiť aj vrecúška vopred nastrúhanej miešanej kapusty 1 šálka strúhanej mrkvy 1 červená paprika 1/2 šálky lúpané Edamame (sójové bôby) 2
prejsť na článokJaponská miso polievku s tofu, zelenou cibuľkou a množstvom zeleniny. Chutná a upokojujúca, len 15 minút od začiatku do konca. čas prípravy: 15 minút počet porcií: 2 porcie Ingrediencie: 4 šálky zeleninového vývaru (na tradičnejšiu miso polievku použi
prejsť na článok