Zelený domov – Vitamíny z črepníka Kto by odolal svojskej chuti arašidov alebo pistáciových orieškov. Netreba chodiť pravidelne do obchodu pre ďalšiu porciu orechových vitamínov a minerálov, navyše predraženú, môžeme si ich vypestovať sami. PISTÁCIE rastú na stromoch, ktoré zvyčajne dosahujú výšku 9 metrov. Ale pestovať sa dajú aj na menších stromčekoch vysokých 1, 5 metra. Ide o dvojdomú rastlinu, preto treba zasadiť samčiu i samičiu formu. Pistácie je možné pestovať aj v črepníku, ale ak máme záhradu, v letných mesiacoch je lepšie presadiť stromček dočasne na vhodné slnečné miesto. Pri pestovaní v kvetináči použijeme kvalitnú priepustnú zeminu, výborný je kaktusový substrát s prímesou piesku. Pistácia potrebuje zalievať pravidelne, ale nie často, lebo kožovité listy vlahu zadržia. Dôležité je však zabezpečiť jej vyššiu vlhkosť vzduchu, preto treba rastlinu pravidelne poprášiť vodou z rozprašovača. Od apríla do septembra pistácie každých 14 dní prihnojujme. Aby rastlina dobre rástla a mala dostatočne dlhé výhonky, dôležité je ju presadiť vždy každý rok do väčšieho črepníka, dospelé jedince potrebujú asi 20-litrový. Tento akt si vyžaduje opatrnosť, lebo korene sú veľmi krehké a ľahko sa lámu. Zimu rastlina prečká v chladnej miestnosti a nepotrebuje ani svetlo, lebo listy jej opadajú. Vtedy pistáciu veľmi nepolievajme, aby korene nezačali hniť. TIP: Kto nemá s pestovaním orieškov skúsenosti, môže odštartovať nového koníčka rozmnožením semienok kedykoľvek v roku. Čerstvé semienka, čiže nepražené a nesolené, treba namočiť na 3 dni do teplej vody a potom zasypať zľahka substrátom, ktorý udržiavame mierne vlhký. Vyklíčia do 3 až 6 týždňov. Potom už stačí zasadiť rastlinky do črepníka a obrniť sa trpezlivosťou, lebo prvé plody sa objavia až po 3 či 4 rokoch. ARAŠIDY sú plody podzemnice olejnej, ktorá patrí do čeľade bôbovitých rastlín, konkrétne strukovín. Hoci ju vnímame ako rastlinu, ktorej sa darí v teplejších tropických oblastiach, hlavne Južnej Ameriky, zvládne aj našu stredoeurópsku klímu. Rastlinu môžeme pestovať celoročne na parapetnej doske, ale ak máme možnosť, v letných mesiacoch bude lepšie premiestniť ju na balkón alebo lodžiu. Arašidy rozmnožujeme a pestujeme podobne ako pistácie. Prírodné semená namočíme na pár dní do teplej vody a potom ich vysejeme do plochého črepníka so zeminou s primiešanou hrubou rašelinou. Po vyklíčení rastlinky denne polievame a hlavne rosíme. Neskôr ich presadíme do väčších nádob, frekvenciu zálievky znížime, ale začneme ich prihnojovať. TIP: Podzemnica olejná kvitne žltými kvetmi, ktoré sa opeľujú samy. Ale môžeme ich v tomto procese pomocou štetca podporiť, takto si zabezpečíme viac opelených kvetov a tým aj plodov. Pretože táto rastlina rodí veľmi svojsky. Pomaly odkvitajúce kvety sa musia zvŕtať do zeme do hĺbky niekoľkých centimetrov a tam potom dozrievajú na plody s búrskymi orieškami. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Píniové oriešky majú skvelé protizápalové účinky, pomáhajú pri vykašliavaní, ochoreniach pľúc a dýchacích ciest. A vlastne to nie sú žiadne skutočné oriešky, ale semienka (zo šišiek viacerých druhov vždyzelených borovíc), ktoré patrili k výživným pochúťka
prejsť na článokArašidové oriešky (búrske oriešky) vlastne vôbec nie sú oriešky. Samotná rastlina (s latinským názvom Arachis Hypogaea) patrí medzi strukoviny, takže medzi jej príbuzných patrí skôr hrach siaty alebo fazuľa obyčajná.
prejsť na článokKešu sú horčíkové bomby, kokosy pôsobia na pleť, vlašské na spermie. Ktoré oriešky sa vám oplatí chrumkať?
prejsť na článokIdeálne raňajky so sebou, ak si ich pripravíte do zatváracieho pohára. Príprava trvá 2 minúty a chladnička to cez noc uvarí za nás. Na 1 porciu potrebujeme 150 ml rastlinného mlieka 2Pl chia semienok ovocie, bobule, oriešky, čokolád
Kolumbijská káva a jej charakteristiky Kolumbijská káva patrí medzi najkvalitnejšie a najobľúbenejšie kávy na svete. Je známa pre svoju výraznú chuť, plnosť a jemné ovocné tóny. To všetko je možné vďaka unikátnej kombinácii klímy, pôdy a pestovateľských p
prejsť na článok