Dopriala som si celozrnnú chuť pečiva, ktorého nadýchannosť je väčšia, než som si sprvu od neho očakávala. Pečivo je tmavé, robustné chuťou a čo je na ňom super- veľmi jednoduché na prípravu. Netreba k nemu pokročilé skúsenosti s cestom, tieto ružinovské cereálne kocky si môže upiecť doma každý bez ohľadu na skúsenosti a zručnosti s pekárinou. Stačí mať chuť na tmavé mäkké pečivo. Cereálne či celozrnné? Uplietla som na seba bič, keď som nový recept na kváskové pečivo nazvala cereálne kocky. Názov cereálne v nás na prvý okuk evokuje niečo zdravé. Možno by niekto povedal, že je to synonymum od celozrnné. Ale nie. Ten náš pocit je častokrát využívaný v prospech predaja, pretože cereálny v pravom slova zmysle znamená obilný. Takže každé cesto, kam ide obilie, aj do bielych rožkov, je cereálne. Hups Naproti tomu celozrnné, to už sa až tak veľmi využívať nedá, aj keďniekedy sú tí predajci tak šikovní a vynaliezaví Celozrnné pečivo je vyrobené sčasti alebo úplne z múky, ktorá vznikla zomletím celého zrnka obilia, teda aj s vonkajšími obalovými vrstvami. obilie TIP: Vyznáte sa v múkach? Článok Sprievodca múkami vám pomôže zorientovať sa vo svete múk. Taká múka nesie so sebou tmavšiu farbu, vyššiu sýtivosť aj nutrične je na to oveľa bohatšie. Ukrýva v sebe kompletné sacharidy, vlákninu a kopec minerálov. Hm prečo ju teda nemáme v spoločnosti zadefinovanú ako tú základnú? Prečo je tá biela lepšia? Celozrnná je lepšia? Po pravde? Každý poznáme odpoveď- lebo chuť. Celozrnné výrobky sú hutné, chýba im nadýchanosť, chuťou sú výrazné, robustné. Chýba im mäkkosť Zaujímavosť: Podľa noriem Potravinového kódexu SR pojmom celozrnný môže byť výrobok označený, ak je vyrobený min.z 70% celozrnnej múky. ružinovské cereálne kocky Čím menej obalovým vrstiev múka obsahuje, a teda čím viac obsahuje len jadro zo zrna obilia, tým je upečený produkt nadýchanejší, jemnejší, lahodnejší, viac bielyv ústach spieva o ľahkosti, harmónii smotanovej chuti a príjemnej nasladlej vôni. Málokto sa teší na hutný, robustný chlieb, ktorého chuť aj vôňa je tak prenikavá pri každom hryze (česť výnimkám). A navyšeje tu jeden nepriateľ. Kyselina fytová Kyselina fytová sa nachádza najmä v strukovinách, oblininách, olejninách. Patrí medzi antinutričné látky, teda tie, ktoré znižujú biologickú dostupnosť (telu bránia k využitiu určitých látok). Toto zníženie je ovplyvnené viacerými faktormi. Kyselina fytová, ktorá sa v obilninách nachádza v obale zrna, viaže na seba dôležité minerály pre správne fungovanie nášho organizmu- vápnik, železo, zinok, horčík a mangán. Rovnako znižuje aktivitu niektorých enzýmov posieľajúcich sa na trávení- trypsín, pepsín a i. Z bakalárskej prácej Univerzity Masarikovej : Ve studiích prováděných na lidech bylo prokázáno, že kyselina fytová brání absorpci železa, zinku, vápníku, hořčíku a manganu. Absorpce mědi se u různých jedinců liší. Je to velmi individuální a proces absorpce není významně ovlivněn přítomností kyseliny fytové [5, 11]. Vazba kovů na kyselinu fytovou při neutrálním pH (7,4) klesá v řadě: Cu > Zn > Ni > Co > Mn > Fe > Ca [3]. Kyselina fytová se váže se spousty kationtů, avšak velmi nepříznivý dopad na člověka má především nedostatek železa a zinku. ružinovské cereálne kocky ŽIADNU PANIKU Každá strana má dve mince. Neznamená to teraz, že všetky celozrnné múky vysypeme do koša, lebo sťažujú trávenie a bránia využitiu minerálov. Má to aj druhú stranu, treba mať nadhľad nad vecou. Okrem spomínaného kys.fytová spomaľuje trávenie sacharidov, čo sa ukazuje ako pozitívny vplyv pre osoby s cukrovkou. Štúdie sa venujú sľubným výsledkom v prevencii rakoviny hrubého čreva, prsníka, Alzheimerovej a Parkinsovej choroby. To znie lepšie, že? Ako z toho von? Zdravým sedliackym rozumom! Tenké črevo človeka síce produkuje fytázu- enzým rozkladajúci fytáty, ale nie v dostatočnom množstve. Preto malé deti, tehotné, dojčiace ženy, ženy v menopauze a obecne starší ľudia, by sa mali vyvarovať vyššiemu príjmu kys.fytovej. Lenže vyradiť z jedálnička strukoviny, oblininy či olejniny pre vyššie popísanú skutočnosť- to by bola chyba! ružinovské cereálne kocky Ako sa hovorí- ruža je krásna, ale má tŕne. Tŕne dáme preč a voilá! Nádherná, nespútane vášnivá, očarujúca ruža. Ale čo s kyselinou fytovou v obilí? Už to tušíte? Kvások! Fermentácia totiž kyselinu fytovú rozkladá a tak zvyšuje biologickú dostupnosť (využiteľnosť) látok pre náš organizmus. K tomuto bodu som sa chcela dostať jedzme biele pečivo, ak si chceme dopriať na smotanovej chuti obilia. Jedzme ale aj celozrnné, ktoré prešlo kvalitnou fermentáciou, a doprajme si tak plnosť chute a zdravie najviac, ako sa dá. Všetkého veľa škodí, z každého rožka troška. ružinovské cereálne kocky Moje poznámky k receptu Ružinovské cereálne kocky Recept je vhodný aj pre úplných začiatočníkov, ktorí nemajú veľa skúseností s cestom. Do cesta pridávam najčastejšie olej, ale masť je ešte lepšia predlžuje trvanlivosť a jemnosť cereálnych kociek. Možné je pridať aj maslo. Množstvo ostáva- 4PL. Používam ražný materský kvások. Okrem iného aj z dôvodu, že tento typ kvásku vie najviac zakrútiť s fytátmi (vyššie popísané informácie). Miesenie tohto typu cesta je najľahšie ručným mixérom s hnetacím hákmi. Skúšala som ručne, v robote, aj mixér a pri ňom som ostala- najefektívnejšie vymiesené cesto. Pečivo- akékoľvek- je dôležité piecť so zaparovaním. Teda po dobu pečenia by malo byť vo vlhkom prostredí. Je to dôležité pre správnu nadýchanosť, vytvorenie kôrky a jej typickej pečivovej štruktúry. Ako zaparovať rúru? Na dno rúru umiestnite starý plech, alebo nádobu (plechový hrnček, smaltovaný plech nič sklenené či nestabilné pri prudkých teplotných zmenách), nechajte rozohriať a keď je pečivo už v rúre, tesne pred zatvorením dvierok rúry vylejte pohár teplej vody do spodnej nádoby. Dvierka zatvorte, aby para, ktorá sa začne tvoriť, ostala v rúre a neunikla von. Vytvoriť z cesta sa dajú aj žemle. Iný tvar, iný chuťový zážitok. Prečo ružinovské? Pretože po prvom upečení som ich niesla na posúdenie ku kamarátke do Ružinova, ktorá má prísny jazýček. Ak prejdú u nej, prejdú všade. Prešli. ***RUŽINOVSKÉ CEREÁLNE KOCKY*** Ružinovské cereálne kocky Na štartér potrebujeme: 90g pšeničnej celozrnnej múky 90g vody 1/2 PL materského kvásku (20g) Suroviny na štartér lyžicou zmiešame spolu v mise, prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme kvasiť 9-12 hodín alebo do zdvojnásobenia objemu pri izbovej teplote. ružinovské cereálne kocky: štartér Ďalej potrebujeme: 270g pšeničnej celozrnnej múky 135g vody 1/2 ČL sladu 2 ČL jemnej soli 4 PL tuku + ovsené vločky na posyp možnosť pridať: sezam, chia, slnečnicové alebo tekvicové semienka POSTUP: K správne vykvasenému štartéru pridáme múku, vodu a slad. Zľahka premiešame, aby sa suroviny takmer spojili a zmes necháme 30 minút oddychovať. Múka nasaje vodu, správne zvlhne a vytvorí vo finále nadýchanejšiu striedku. K tomto momente je možné pridať aj semienka. TIP: Pre úplnú najtop štruktúru je dobré semienka vopred zapariť vriacou vodou a nechať ich napučať. Do cesta sa lepšie zapracujú, budú mäkšie a aj výživnejšie. Pridáme soľ a tuk (konkrétnosti k tuku pozri vyššie v poznámkach k receptu) a vymiesime cesto, ktoré sa odliepa od stien misy, je pevné- vytvára tzv.guľu. ružinovské cereálne kocky: vymiesené cesto Misu s vymieseným cestom prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme kvasiť najprv 2 hodiny. Cesto zľahka premiesime, vypudíme prvé bublinky. Následne necháme cesto prekryté a počkáme, kým zdvojnásobí objem. Trvá to ešte asi 1-3hodiny. ružinovské cereálne kocky: vykvasené cesto Následne cesto vyklopíme na pomúčenú dosku celozrnnou múkou. Valčekom cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika s hrúbkou 1cm. Pomocou stierky alebo radielkom rozdelíme cesto na 6 častí- na dve polovice a každú polovicu na 3 časti. ružinovské cereálne kocky: tvarovenie Na malý plytký tanier vysypeme ovsené vločky. Povrch každej kocky pofŕkame rozprašovačom a povrch obtlačíme do vločiek. ružinovské cereálne kocky: posyp vločiek Cereálne kocky položíme na papier na pečenie. Prekryjeme plechom hore dnom, alebo iným neprievzdušným materiálom. ružinovské cereálne kocky: finálne kvasenie Necháme finálne vykvasiť 1,5 2 hodiny, na cereálnych kockách musím byť vidno, že narástli do objemu. ružinovské cereálne kocky: skúška vykvasenia Rúru rozohrejeme na 250C s tým, že od začiatku nahrievania dáme do stredu rúry plech (alebo iným povrch, na ktorom budeme pečivo piecť) a na dno rúry umiestnime starý plech alebo inú nádobu, do ktorej budeme neskôr liať vodu (pozri poznámky k receptu). Až keď je rúra rozohriata, cereálne kocky prenesieme na rozohriaty plech v strede rúry a až potom vylejeme do spodného plechu 3cl teplej, nie vriacej, vody. Teplotu stiahneme na 230C a pečieme cca 12 minút, alebo až kým vidíme mierne sfarbenie. Upečené cereálne kocky necháme vychladnúť na mriežke. ružinovské cereálne kocky: upečené Tá sýta, robustná, plná chuť mňam! Dobrú chuť POZN.: Ak vás recept zaujal, označte ho srdiečkom na konci tohto článku. Ďakujem TIP: Hľadáte ďalšie celozrnné recepty? Fitnes chlieb je tutovka, aj ražný chlieb. Z pečiva sa nám pačia špaldové rožky pre Mareka. The post Ružinovské cereálne kocky appeared first on Chuť od Naty.
Milí rodičia, už 19-ty rok pre Vás usilovne pripravujeme tie najlepšie denné letné tábory! V roku 2022 sa môžete tešiť na naozaj širokú ponuku táborov a samozrejme niekoľko úplných noviniek. Prihlasovanie je spustené a Vy si tak už teraz môžete zabezpeči
prejsť na článokKeď som videla tento recept u Letmecookitforyou na Instagrame a okamžite som vedela, čo bude na večeru. Cestoviny penne s cuketou a slaninkou v skvelej syrovej omáčke som doplnila o pár úžasných ingrediencií, ktoré v mojich jedlách nesmú chýbať. Čo na
prejsť na článokMilujem experimenty, ktoré sa dokonalo podaria. Dôkazom sú aj tieto perfektné broskyňové rezy s tvarohovým krémom, lahodné a skvelé ihneď po dopečení, no ešte lepšie sú vychladené a stuhnuté na druhý deň. Čo na to budeš potrebovať? Cesto 430 g hl
prejsť na článokdenné tábory pre najmenších Milí rodičia, Letné prázdniny nie sú len o odpočinku, ale aj o rodičovských starostiach. Ak nemáte svoje malé ratolesti komu zveriť, ponúkame Vám naše najmilšie denné tábory pre najmenších, ktoré sú otvorené už pre deti od 4 r
prejsť na článokMuž v kuchyni, foodbloger Juraj pripravil v spolupráci s Karpatským KB špeciálnu francúzsku variáciu veľkonočnej kuchyne. Seriál receptov s Karpatským KB v pánskom podaní je dôkazom toho, že poctivé menu, varenie ale aj pečenie si môžu vziať na star
prejsť na článok