Ryžová kúra 2

Postup prípravy - 1/2 kg ryže NATURAL dáme namočiť 1 deň pred varením. Na duhý deň ryžu varíme 20 minút bez použitia prísad.Prvá fáza - prvý - tretí deň Jeme iba ryžu, bez oleja s oli, Ak treba, pijeme čaj - nie čierny.Trvá pré tri dni, jeme varenú celozrnnú ryžu - ktorá sa nazýva tiež hnedá, nelúpaná, pololúpaná alebo ryža natural. Je to vlastne nebrúsená ryža, ktorá býva dlhozrnná, alebo guľatá. Ak nie sme na túto ryžu zvyknutí, môžeme začať kúru aj s ryžou dlhozrnnú, ktorá je pri uvarení mäkšia a po pár dňoch prejsť na guľatú ryžu, tkroá je tocha húževnetejšia, ale chutnejšia. Ryžu večer dva, tri krát prepláchneme, scedíme a namočíme do dvojnásobného množstva vody. ráno ju privedieme do varu, zoslabíme a aríme je v tej istej vode, v ktorej bola namočená, na úplne slabom plameni, zásadne prikrytu čo najtesnejšou pokrievkou, kým sa takmer všetka voda nevstrebe. Potom ju premiešame a dáme pod "deku", kde ju necháme ešte dôjsť 30 minút. Ryžu si môžeme uvariť naraz na celý deň. Jeme primerané množstvo 3 x denné. Dôležité je jesť pomaly, ryžu dobre prežuť. Počas kúry pijeme dobrú vodu, bylinkové nesladené čaje, čaj bancha, zelený čaj, alebo minerálky, ktoré však obmieňame. Pijeme na prázdny žalúdok, najneskôr 10 minút pred jedlom, alebo tesne po jedle. Nepijeme v čase, keď žalúdok trávi, čo môže byť pri tejto kúre asi počas 3 hodín po najedení. Chybou by bolo napríklad i pitie vody s citrónovou šťavou, alebo vínneho striku, pretože by sa narušila regenerácia pečene a tým uzdravenie s ňou spojených chorôb. V tomto období - okolo 2. až 6. dňa sa môžu objaviť itež rôzne subjektívne ťažkosti, ako je malátnosť, únava, bolesti hlavy, depresia a ďalšie, ktoré sú nepríjemné a sú následkom nahromadených toxinov v organizme do krvi. Veľmi pomáha pohyb a aktivita na čerstvom vzduchu, ďalej ráno horúca sprcha, nasledovaná studenou. Značne strácame na hnostnosti, pretože sa telo čistí, regeneruje a odbúravajú sa choré a menejhodnotné bunky a tkanivá. V tomto období môžeme schudnúť až 15 % - počas celej kúry 5, až 25 % , čo záleží od stupňa zanesenia organizmu a našej aktivity. Jazyk sa zvyčajne potiahne bielym povlakom, čo je vhodné zoškrabať malou lyžičkou smerom nadol, potom doprava a doľava, medzitým ústa vyplachujeme vodou. Druhá fáza - štvrtý - šiesty deň - varená ryža 80 % - zelenina 20 %Trvá ďalšie tri dni a pridávame tepelne upravovanú zeleninu.Ryžu môžeme už variť s pridaním štipky morskej soli, prípadne so strúčikom pokrájaného cesnaku a dochutiť napríkal majoránkou. Ako prílohu začíname podávať 20 % zeleniny, ktorú buď varíme v pare, alebo v slanej vode, prípadne dusíme s malým množstvom vody, Zeleninu pri príprave môžeme troška osoliť, ale olej nepoužívame. Najvhodnejšia zelenina je - kapusta, mrkva, ciguľa, petržlen, zeler, kaleráb, tekvica, uhorky, dvikla, pór, reďkovka, karfiol, brokolica, špargľa. V malom pomere tiež mladá fazuľka, hrášok a sladká kukurica. Veľmi je potrebná tiež zelená listová zelenina, ktorú blanžírujeme, alebo povaríme v pare. Nevhodné si v tejto fáze paradajky a huby. Výnimku tvoria len japonské huby shitake -môžeme používať dusené v obmedzenom množstve.Zeleninu striedeme buď jednotlivo, alebo v kombinácii len niekoľko málo druhov. Najlepšie je si ju pripraviť ku každému jedlu čerstvú a variť je len krátko - 3-10 minút, podľa druhu. Ráno sa doporučuje konzumovať skôr zeleninu listovú, vrátane kapusty, kelu, na obed skôr buľvovú, nadzemnú zeleninu a na večeru zase koreňovú zeleninu. Ale sú aj iné prístupy - napríklad - na reňajky čerení, oranžová a žltú zeleninu, na obed žltú, zelenú a bielu a na vbečeru nbielu, modrú a fialovú, pričom sa riadim zafarbením povrchu zeleniny. Tretia fáza - siedmy - deviaty deň - varená ryža 80 % - strukoviny 20 %Trvá ďalšie tri dňa a jeme ryžu a strukovinyNamiesto zeleniny pridáme rôzne druhy varených strukovín 20 % - striedame ich v kombinácii s ryžou. Strukoviny sú zdrojom polnohodnotných bielkovín pre náš organizmus. Používame strukoviny ako - fazuľa, hrach, šošovica, sója, bôb, cícer. Strukoviny prepláchneme, namočíme na 6 až 12 hodín, podľa veľkosti a varime ich v tej istej vode bez soli až do mäkka. Zo soľou by sa varili dlho. Je dobré pridávať korenie ao rasca, fenikel, aníz, bazalka, prípadne morskú riasu - uľahčujú varenie aj trávenie.

prejsť na článok

Ryžová kúra

Kúra s varenou celozrnnou ryžou je vhodná detoxikácia a ozdravenie celého organizmu.Toto má priamy pozitívny vplyv na duševný stav, aj na omladnutie. Jej absolvovanie nám tiež pomôže oslobodiť sa od závislosti na škodlivých stravovacích návykoch a potravi

prejsť na článok

Ryžová kúra 3

Štvrtá fáza - desiaty - dvanásty deň 55 % ryže, 25 % tepelne upravenej zeleniny, 15 % tepelne upravených strukovín a 10 % surovej zeleninyRyža, varená zelenina, strukoviny plus surová zelenina V tomto období začíname pridávať k doterajšej strave tepel

prejsť na článok

Je správne jesť grilované kura rukami ?

Je správne jesť grilované kura rukami ? Ako sa má správne jesť grilované kura.

prejsť na článok

Zora Puškáčová: „Duševné vlastníctvo sa nedá chytiť do ruky, neznamená to ale, že neexistuje.“

Rozhovor pre projekt SmallBiz, leto 2019. Pripravila Daniela Dušek Zora Puškáčová – pôvodne vyštudovaná právnička, je grafická dizajnérka, fotografka, a v neposlednom rade aj zakladateľka značky Kura Harabura. Tvorí netuctové oblečenie s

prejsť na článok

Ako môže video zruinovať reštauráciu

Mnohé suši reštuarácie v Ázii, Japonsko nevynímajúc, fungujú ako samoobsluhy, to znamená, že hosť si jednotlivé jedlá berie z pohyblivého pásu a potom zaplatí pri pokladmi. Niektoré z nich a tento systém samoobsluhy sa stali nedávno terčom „nejapných“

prejsť na článok