Sezamové semiačka sú dobre známe na celom svete už storočia, no jedine ázijská kultúra ich uctieva na základe ich zdravotných benefitov tak, ako si právom zaslúžia. Napriek tomu, že sezam používame v mnohých tradičných jedlách, nikdy sme ho nepovažovali za niečo, z čoho máme osoh, ale skôr ako ozvláštnenie klasických jedál, a pritom v skutočnosti stačí jedna polievková lyžica sezamu a ihneď sa budete cítiť lepšie a zdravšie. Predchádzanie kardiovaskulárnych chorôb Takmer 50% tuku v sezamových semiačkach je tvorených kyselinou olejovou, mono-nenasýtenou mastnou kyselinou, ktorá je známa pre znižovanie LDL (zlého cholesterolu) a zvyšovanie HDL (toho dobrého), čím predchádza kôrnateniu tepien, mŕtvici a ischemickej chorobe srdca všeobecne. Sezamové semiačka sú v malom množstve aj súčasťou stredomorskej stravy, o ktorej bolo dokázané, že znižuje výskyt kardiovaskulárnych chorôb, najmä vďaka nenasýteným mastným kyselinám, ktoré sa nachádzajú takisto v extra panenskom olivovom oleji alebo takzvaných tučných rybách ako sú losos a tuniak. Takže si môžete nasypať trochu sezamu na vášho lososa alebo do šalátu s olivovým olejom a doprajete si tak chutnú zdravú pochúťku. Vitamíny a minerály prospešné telu aj duši Už jedna polievková lyžica alebo 15g sezamových semiačok sa považuje za porciu, ktorá vášmu telu prinesie zdravie a krásu. Táto porcia obsahuje 16µg kyseliny listovej, ktorá je extrémne dôležitá pre tehotné ženy, pretože zabezpečuje zdravý vývoj plodu a je zodpovedná za syntézu DNA. Z minerálov obsahuje táto porcia 162mg vápnika, čo predstavuje 16% odporúčanej dennej dávky (ODD); 2mg železa, čo je 30% ODD, 58.5mg horčíka / 15% ODD a v zaujímavých hodnotách sú zastúpené aj zinok s 1.3mg / 12% ODD a selén s 5.8 µg / 10% ODD. Vždy spomenieme zinok a selén v súvislosti so zdravím a krásou nechtov a vlasov, čo je samozrejme dôležité, avšak, tieto dva minerály majú oveľa dôležitejšie roly vo vašom tele. Nedostatok zinku môže viesť k častým infekciám a oslabenému imunitnému systému, zatiaľ čo selén bol skúmaný a zaradený medzi minerály predchádzajúce rakovine. Železo, na druhej strane, môže byť považované aj za uzdraviteľa duše. 30% ODD len v jednej polievkovej lyžici je absolútne skvelé, pretože vás môže dostať naspäť do sedla bez nutnosti užívania umelých výživových doplnkov. Anémia z nedostatku železa v krvi je dnes veľmi rozšírená a spôsobuje extrémnu únavu, neschopnosť sústrediť sa a učiť sa všeobecne a v podstate vás môže doviesť až k depresii. Preto odporúčame posypať si obedové menu hrsťou sezamových semiačok, aby ste sa cítili lepšie. A keď ste vystresovaní alebo nemôžete spať, sezam vám pomôže aj tu vďaka vysokému obsahu horčíka. Nakoniec posledným, no o nič menej dôležitým prvkom, ktorý chceme spomenúť, je vápnik, ktorý sa postará o silu a zdravie vašich kostí a zubov. Buďte opatrní s porciami Keďže všetkého veľa škodí, ani sezam nie je výnimkou. Ak si dáte iba jednu polievkovú lyžicu sezamových semiačok raz týždenne, dosiahnete vyššie uvedené benefity, plus 3g proteínu a 2g vlákniny vás udržia štíhlymi a svalnatými. Avšak, výskumníci už v roku 1991 študovali možné škodlivé účinky sezamu na zdravie človeka a výsledky nie sú veľmi príjemné. V článku zverejnenom na web stránke US National library of medicine (Národná knižnica medicíny USA), výskumníci opisujú štúdiu vykonanú pred 24 rokmi, z ktorej vyplynul záver, že pravidelná konzumácia väčších množstiev sezamu, a hlavne sezamového oleja (viac ako 15 nanogramov denne), môže viesť k rakovine hrubého čreva, pretože kyselina linolová vo veľkom množstve reaguje s vnútrom čreva, čím podporuje rast rakovinových buniek. Navyše, sezamové semiačka môžu byť nebezpečné pre oveľa častejší dôvod – alergiu. Keďže sezam patrí do skupiny orechy a semiačka, ktorá je v podstate charakteristická vysokými alergénnymi vlastnosťami, alergici by mali byť na pozore pri akomkoľvek orechu či semiačku, aj pokiaľ bola ich alergia doteraz len peľová. Ako teda správne zaobchádzať so sezamom? Keďže sezamové semiačka zjavne môžu vo veľkých množstvách oslabiť váš organizmus, je lepšie to s ním nepreháňať. Avšak, príležitostná pochúťka vo forme sezamových semiačok plných vitamínov a minerálov vám môže len prospieť. Nasypte si ich pár do raňajkových cereálií s mliekom, rozdrvte ich na výrobu tahini ako alternatívu ku kravskému maslu či margarínu, posypte si nimi šalát alebo ich vmiešajte do cesta na falafel alebo do toho na vianočné medovníčky. Tieto jedlá pridajú vášmu jedálničku trochu rôznorodosti, takisto ako chrumkavú orieškovú chuť. Len si pamätajte, že to s nimi netreba preháňať, a tak si dajte sezam na sushi rolke raz za týždeň alebo pri špeciálnych príležitostiach. by Katarína Vicová Zdroje: Free Images (2015). [picture]. Sesame. Nutrition and you (2015). Sesame seeds nutrition facts. Retrieved from: http://www.nutrition-and-you.com/sesame-seeds.html Style Craze (2015). 10 serious side effects of sesame seeds. Retrieved from: http://www.stylecraze.com/articles/serious-side-effects-of-sesame-seeds/ The post Sezam appeared first on Mondieu.
Aperitivo Contadi Castaldi – Franciacorta Brut Amuse bouche Chobotnica, mango, žerucha, crostina Antipasto Sprudka opečený filet z tuniaka, arancini, šťaveľ, sezam Primi Piatti Grilovaná divoká brokolica, pyré z topinambur, syr Pecorino,ďatelina Secondi
prejsť na článok21.2.2024, od 19:00 Priatelia vinári, pripravili sme pre vás ďalší Bordeaux večer tohtoročnej sezóny v Bratislave. Môžete sa tešiť na značku tvorcu veľkého Petrusu Jean Piere Moueixa. . Večerom Vás bude sprevádzať Bertil Corgié. M E N U Welcome dr
prejsť na článokVeľmi sýty, poriadne zdravý a hotový za pár minút. Taký je hummus. Jedlo, ktoré môže slúžiť ako studený letný obed alebo rýchla a chutná večera. Navyše sa skvele kombinuje s klíčkami preto som sa rozhodla, ukázať Vám môj najobľúbenejší recept na túto jedn
prejsť na článokNie, nebudeme si doma vyrábať tradičnú japonskú teriyaki omáčku (to preto tie úvodzovky). Skúsime to #ľahšie a buď si ju rovno kúpime (pozor, original teriyaki omáčka obsahuje med, takže nie je vegan, ale napr. kikoman teriyaki obsahuje namiesto medu cuko
Pre zdravý a vyvážený život nie je nutné konzumovať denne mäso a mäsové výrobky, treba však získavať dostatočný príjem bielkovín, minerálnych látok a vitamínov, sacharidy a tuky v primeranej miere. Všetky potrebné látky môžete poľahky získavať aj napríkla