Skladovanie kávy

ako najlepšie uskladniť kávu? • Rovnako ako pri väčšine organických produktov, môžeme aj pri káve jej životnosť predĺžiť správnym uskladnením, aby bola zachovaná jej chuť a aróma. Kávové zrná sú známe obsahom prchavých olejov, teda chemických látok, ktoré dávajú káve charakteristickú chuť. Tieto oleje sú prepustené do procesu praženia a rozpadávajú sa pomerne rýchlo po tom, ako bola káva upražená. • Pomletie kávových zŕn zapríčiňuje zrýchlenie straty chuti. Vzhľadom k rozdielnosti spôsobu, akým sa tieto oleje chovajú, sú známe rôzne metódy skladovania kávy, ktoré jej poskytujú to najlepšie v rôznych etapách jej života. • Najlepší pôžitok z chuti kávy dosiahnete po dobu lehoty dvoch týždňov od praženia a ihneď po mletí. Faktom ostáva, že káva je vo svojom vrchole 48 hodín po pražení. Je to síce pravda, ale pokiaľ si kávu doma nepražíte sami, túto skutočnosť je v skutku nereálne ochutnať. Ani na samotných baleniach kávy nie je zvyčajne udaný dátum praženia, spravidla je uvedený len dátum balenia alebo exspirácie. Tipy na skladovanie kávy • Neuchovávajte mletú kávu, ale kupujte si kávu v podobe celých zrniek, ktoré sa namelú tesne pred prípravou kávy. Pokiaľ si kupujete mletú kávu, pretože je to pohodlnejšie, skladujte ju pri izbovej teplote vo vzduchotesnom obale po jej otvorení. Aj keramická nádoba s vákuovou pečaťou je dobrou alternatívnou, ale nesmie byť z číreho skla. Kávu môžete skladovať aj ako celé zrnká počas niekoľkých dní vo vzduchotesnej nádoby aj pri izbovej teplote. • Svetlo a slnečné teplo nepredstavujú pre kávu dobré podmienky. • Ak plánujete kávu skladovať viac dní, alebo týždňov, môžete použiť skladovanie do mrazničky, avšak treba dbať na opatrenia, ako napr. dostať z kávy čo najviac vzduchu a vlhkosti. • Návod na uskladnenie kávy v mrazničke je, že kávu vložíme do vzduchotesnej nádoby alebo použijeme zipsové vrecúško. Nádobu treba vybrať takú, aby jej obsah korešpondoval s objemom skladovanej kávy. Po základnom zabalení do nádoby, alebo vrecúška kávu ešte raz obaľte igelitom, alebo vložte do vrecúška. Pre optimálne skladovanie je dobré použiť ako vrchnú vrstvu alobalový zábal. Akonáhle budete mať nádobu, alebo vrecúško vybraté z mrazničky, nevyťahujte ju späť do tepla bez toho, aby ste kávu spotrebovali. Ak by sa káva opäť dala mraziť bude iba vysychať a jej chuť sa stratí Príspevok Skladovanie kávy je zobrazený ako prvý na Fresh káva - eshop.

prejsť na článok

Príprava studeného nápoja z pohľadu odborníka

Väčšinou sa stretávate s prípravou kávy pomocou horúcej vody. Na prípravu studenej kávy však potrebujete len studenú vodu. Ako celý proces extrakcie kávy za studena prebieha?

prejsť na článok

Praženie kávy

Po prvé, čo je praženie kávy? Praženie kávy je proces zahrievania a praženia kávových zŕn na ideálnu teplotu pre daný typ kávy. Tento proces prvýkrát zaznamenali v 16. storočí Arabi. Prvé veľké komerčné pražiarne však boli pozorované až koncom 19. a začia

prejsť na článok

Prečo je dobré pomaly nalievať kávu do drippera

Pravdepodobne ste už čítali veľa návodov na prípravu kávy v ikonickom vé šesťdesiat . Jedna z vecí, ktorá sa v nich často opakuje, je dôležitosť pomalého nalievania kávy. Viete, prečo je to pri tomto type prípravy kávy také dôležité? Pripomeňme si to.

prejsť na článok

1. Deň kávy v inCUPle 4.8.2018

Srdečne všetkých pozývame na 1. Deň kávy v Pražiarni kávy inCUPle v Kamanovej dňa 4.08.2018 (Sobota) ◘ ochutnávky káv z celého sveta ◘ ukážky praženia ◘ workshopy príprava espressa, alternatívy ◘ cupping ◘ a veľa veľa ďalšieho ◘ vstup voľný ◘ 20% z

prejsť na článok

Etiópske odrody kávovníkov: JARC Vs. Dedičné

Pri príprave kávy z Etiópie sa často stretávame s pojmom heirloom , ktorý sa často nesprávne používa ako odroda kávy. Heirloom nie je odroda kávy z Etiópie, ale JARC ňou môže byť. Prečo dochádza k zámene a aký je správny termín?

prejsť na článok