Stupňovitosť piva

Pivo patrí medzi najstarší a najrozšírenejší nápoj na svete. Dokonca prvá zmienka o tomto zlatistom moku pochádza z doby až tritisíc rokov pred Kristom. Prvý recept pochádza z Egypta a šíril sa do celého sveta. Pivo si jednoducho získalo obdiv za krátky čas vďaka jeho výbornej chuti. Postupom času ľudia začali s pivom experimentovať a začali vytvárať nové druhy a chute. V súčasnosti poznáme naozaj veľké množstvo pivných štýlov. Sledujeme napríklad jeho farbu, stupňovitosť piva, jeho horkosť alebo proces stáčania. Pivo môže byť tiež alkoholické a nealkoholické. Na výber je teda z rôznych pivných variácií a každý pivkár si príde na svoje. Stupňovitosť piva a jeho delenie Stupňovitosť piva je jeho základnou hodnotou a označuje sa skratkou EPM čo znamená extrakt pôvodnej mladiny. Stupňovitosť si však netreba zamieňať s obsahom alkoholu v pive. Kvalita a chuť piva sa určuje v prvom rade podľa podielu extraktivných látok, v mladine pred kvasením, predovšetkým cukrov (glukózy a maltózy), ktoré sa premenia na alkohol a oxid uhličitý . Čím viac látok sa zo sladu uvoľní, tým je pivo plnšie a chutnejšie. Napríklad v obľúbenom desaťstupňovom pive je obsah týchto látok 10%, v dvanásťstupňovom je to 12% a napr. v šestnásťstupňovom je to 16% atď. Stupňovitosť piva teda udáva percentuálny podiel cukru v pive pred kvasným procesom. S rastúcou stupňovitosťou samozrejme rastie aj hustota piva. Stupňovitosť piva ovplyvňuje obsah alkoholu Na obsah alkoholu v pive má vplyv množstvo zkvasiteľného extraktu, ktorý obsahuje až 95% cukru ako aj miera prekvasenia. Každá značka má však svoj stupeň prekvasenia, čo znamená, že sládkovia nechajú prekvasiť iba určitú časť tohto extraktu a tým dokážu ovplyvniť jeho plnosť a samozrejme aj obsah alkoholu. Varenie piva má teda svoj určitý postup, ktorý veľký výrobcovia musia presne dodržiavať, aby zakaždým chutilo rovnako a pivkári boli s jeho kvalitou stále spokojní. Ako sa určuje stupňovitosť piva? Na zistenie stupňovitosti piva sa používa sacharometer, ktorý sa ponorí do odmerného valca. Táto hodnota sa dá odmerať aj hustomerom, refraktometricky alebo rozborom. Kým sa pivo dostane na náš stôl v obľúbenej krčmičke či v obývačke prejde si dlhou cestou. My si ho však už jednoducho nalejeme do pohára a vychutnávame si jeho príjemnú a osviežujúcu chuť. Na výber máme skutočne z množstva druhov, stupňov a farieb, preto sa nebojte experimentovať a niekedy vyskúšať aj iné pivo ako klasický svetlý ležiak. Príspevok Stupňovitosť piva zobrazený najskôr Domaci-pivovar.sk.

prejsť na článok

Liptovar Imperial IPA nový špeciál

Akoby tých špeciálov tento rok nebolo dosť. Po Juicy IPA, Witbeer a Freezbeer ti Liptovar spríjemní zimné dni svojou novinkou: IMPERIAL IPA 20° Je to remeselné pivo výrazné chuťovo, vôňou aj obsahom alkoholu. Ako určite povedia poľskí návštevníci Liptova

prejsť na článok

Nepasterizované, nefiltrované a kvasinkové pivo

Moderné technológie a postupy varenia piva sa čoraz častejšie zavádzajú do rôznych malých či veľkých pivovarov. Medzi najzásadnejšie úpravy tohto obľúbeného nápoja patrí filtrovanie a pasterizácia. Tieto úpravy samozrejme upravili jeho chuť a vôňu. Niekto

prejsť na článok

Energetická hodnota piva

Pivo sa v našich končinách teší naozaj veľkej obľube. S pivom sa stretávame na rodinných oslavách, svadbách, krstinách a ďalších špeciálnych udalostiach, ktoré k životu nepochybne patria. Avšak pivo nepijeme len na špeciálnych udalostiach, ale radi si ho

prejsť na článok

Koľko kalórii obsahuje svetlé, tmavé či DIA pivo?

Ak patríte aj vy medzi milovníkov piva určite vás zaujíma koľko má také pivo v sebe ukrytých kalórií. Do internetového vyhľadávača zadáte teda pojem kalorie pivo. Poďme sa spolu v tomto článku pozrieť na to, koľko kalórii pivo obsahuje a porovnať ich aj s

prejsť na článok

Nefiltrované pivo

Nefiltrované pivo vám vďaka jeho zloženiu nielen dokonale utíši smäd, ale dodá telu aj viacero zdraviu prospešných látok. V našej malej krajine sme si veľmi obľúbili pitie piva. Pri pive sa totiž človek príjemne uvoľní, porozpráva s priateľmi a príde na i

prejsť na článok