ŠTYRI Z PIATICH GASTRO PREVÁDZOK podporu pre cestovný ruch stále nedostali

7-dňový prieskum #StáleMámeChuť o čerpaní pomocí v gastro sektore MDaV SR vypláca pomoc extrémne pomaly a jednostranne si predlžuje termíny Vyplácanie pomocí pre gastro treba zjednodušiť a zrýchliť Bratislava 22. februára 2021 - Situácia v sektore gastro služieb (HoReCa) je čoraz kritickejšia. Platforma #StáleMámeChuť, združujúca 14 organizácií a iniciatív spojených pre záchranu gastro sektora na Slovensku, preto zrealizovala medzi gastro prevádzkovateľmi rýchly 7-dňový prieskum využívania pomocí z jednotlivých ministerstiev. Prieskum ukázal, že meškajú najmä prostriedky zo schémy pomoci pre cestovný ruch. „Štátne orgány musia zrýchliť a zefektívniť administrovanie schém pomocí. Každý týždeň čakania naviac môže znamenať koniec ďalších gastro prevádzok. Sľúbená pomoc mnohým žiadateľom v určenom termíne a bez vysvetlenia neprichádza. Ministerstvo dopravy a výstavby SR navyše nedávno jednostranne ohlásilo zmenu podmienok pomoci. Schvaľovanie žiadostí tak môžu po novom úradníci posunúť o 30 dní a následné vyplatenie peňazí o ďalších 30 dní. To môže byť pre množstvo gastro prevádzok likvidačné,“ uviedol Vladimír Machalík z iniciatívy #StáleMámeChuť. Najväčší záujem prejavujú gastro prevádzky o „Prvú pomoc+“ na podporu zamestnanosti z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Za december o ňu požiadalo 87 % prevádzok zúčastnených na prieskume. Vyplatená pritom bola už viac ako štyrom pätinám z nich (83 %). Za mesiac január potvrdilo vyplatenie príspevku k 18. februáru 2021 ani nie 10 % žiadateľov, ktorí sa zapojili do prieskumu. Pomoc z Ministerstva hospodárstva SR na preplatenie časti nájmu formou dotácie žiadalo len niečo viac ako dve pätiny opýtaných (43,7 %). Pätina prevádzok podniká vo vlastných priestoroch, za ktoré musí stále hradiť náklady a nemá možnosť túto pomoc využiť. U približne 15 % prevádzok nedošlo k dohode s prenajímateľom. Reštauráciám by viac ako komplikované dohadovanie sa s prenajímateľom pomohla priama pomoc s preukázateľnými fixným nákladmi vyplácanými na účet postihnutých podnikateľov. O pomoc zo schémy pre cestovný ruch v gescii Ministerstva dopravy a výstavby SR požiadali viac ako štyri pätiny dopytovaných gastro prevádzkovateľov. Takmer dve tretiny však k 18. 2. stále nemalo odpoveď o schválení pomoci (58 %). Až 78 % žiadateľov spomedzi účastníkov prieskumu stále financie zo schémy pomoci pre cestovný ruch k 18. 2. 2021 nedostalo. Podniky s viacerými prevádzkami zároveň poukazujú na skutočnosť, že tzv. veľká výzva, ktorá umožňuje čerpať štátnu pomoc vo výške viac ako 200 000 EUR ešte nebola zverejnená. Aktuálne uzavretie prevádzok, zákaz vonkajších terás a v podstate nemožnosť fungovania pre zákaz vychádzania inak ako cez donášku, robí z gastro sektora najpostihnutejšiu oblasť slovenskej ekonomiky. Podľa viacerých prieskumov partnerov platformy môžu prísť v sektore stravovacích služieb, spoločne s ubytovacími službami počas pandémie o prácu desiatky tisíc ľudí. Už na jeseň až dve tretiny prevádzok (60 %) oznámili, že budú musieť ukončiť svoju činnosť, ak nedostanú pomoc vo forme úverov alebo štátnej pomoci. Vo viac ako dvoch tretinách z nich (68,2 %) klesla návštevnosť iba na štvrtinu bežného stavu. (Zdroj: SZVPS, AHR SR a #StáleMámeChuť) „Cieľom platformy #StáleMámeChuť je zachrániť slovenské gastro. Vítame preto ak sa na nás štátne a samosprávne orgány obracajú pre informácie, či so žiadosťami o spoluprácu. Členovia našej platformy disponujú množstvom údajov aj o tom ako pomoc realizovali iné krajiny a aké schémy gastro sektoru pomohli najviac. Radi s nimi pomôžeme našim úradom,“ uviedol Vladimír Machalík z iniciatívy #StáleMámeChuť. Rýchleho dotazníkového online prieskumu platformy #StáleMámeChuť k využívaniu štátnych schém aj pre gastro sektor sa zúčastnilo v dňoch 12. – 18. 2 2021 viac ako 200 gastro prevádzok z územia celého Slovenska. Signatári platformy #StáleMámeChuť Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd Iniciatíva Zachráňme gastro! Pomáhame si - gastro v korone Pomoc pre gastro Potravinárska komora Slovenska Slovenská asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora Slovenské združenie výrobcov piva a sladu Slovenský zväz kuchárov a cukrárov Slovenský zväz spracovateľov mäsa Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska 10preGastro www.stalemamechut.sk Kontakt Vladimír Machalík výkonný riaditeľ Slovenské združenie výrobcov piva a sladu [email protected] 0905 839 114

prejsť na článok

Potravinári a gastro prevádzky opäť spúšťajú projekt na presun pracovnej sily

Bratislava 17. decembra 2021 – Potravinári a cestovný ruch sa opäť dohodli na projekte presunu pracovnej sily z gastro prevádzok do podnikov na výrobu potravín. Prísne opatrenia na zabránenie šírenia pandémie spôsobenej ochorením COVID-19 na jednej strane

prejsť na článok

Gastro volá po znížení DPH na stravovacie služby, oproti okolitým krajinám je dvoj- až štvornásobná

Európska komisia odporúča členským štátom znížiť DPH pre gastro a cestovný ruch DPH v gastre je na Slovensku dvoj- až štvornásobná oproti okolitým krajinám Slovensko má štvrtú najvyššiu DPH na gastro v celej Európskej únii Bratislava 9. apríla 2021

prejsť na článok

Slovenské gastro zomiera - prevádzky už štát zatvára, pomoc však stále neposkytuje

Gastro sektor v prebiehajúcej tretej vlne bude mať už 24 okresoch povinne zatvorené prevádzky. Napriek zdvojnásobenie čiernych okresov najviac postihnutý sektor pandémiou nedostáva od štátu žiadnu pomoc, upozorňujú na to gastro združenia a ich dodávatelia

prejsť na článok

Reči bez činov gastru nepomôžu, sektor vyzýva na reálne kroky vlády a koalície pre zníženie DPH

Bratislava 4. februára 2022 – Rastúce náklady, drastické pandemické opatrenia počas vianočných sviatkov, prebiehajúca vlna omikronu a začínajúca cezhraničná turistika ešte viac zhoršujú katastrofálnu situáciu gastro sektora na Slovensku. Na záchranu gastr

prejsť na článok

Čo všetko je potrebné pre otvorenie gastro prevádzky

Chceli by ste si otvoriť reštauráciu, kaviareň, pizzeriu či krčmu? Netušíte, čo všetko pri tom treba zariadiť? Aké povinnosti čakajú tých, ktorý sa pustia do tohto typu podnikania? Spísali sme Príspevok Čo všetko je potrebné pre otvorenie gastro prevádzky

prejsť na článok