Týchto brumíkov si na prvé ochutnanie zamilujú deti aj dospelí (mám to odskúšané, úspech 100%-ný). A samozrejme môžete z nich urobiť aj muffiny Sú vynimoční nielen plnou chuťou a šťavnatou konzistenciou, ale aj tým, že sú bez lepku, dokonca bez obilnín. Takže vhodné aj pre ľudí s celiakou či intoleranciou na lepok alebo obilniny. Ja ich pripravujem s kokosovým jogurtom a s vajíčkom (alebo môžete použiť aj vegánsku náhradu vajíčka). Tento recept je na 12 malých brumíkov, ale po prvom vyskúšaní budete robiť dvojitú dávku, to mi verte. A mimochodom, môžete si časť pokojne zamraziť. Prečo domáci brumíkovia Domáca mňamka, vyrobená z kvalitných ingrediencií a bez rafinovaného cukru rozhodne to stojí za tú námahu. Teda námahu iba vtedy, ak si poviete, že chcete biele labky a hnedé telo alebo naopak. Tak to si predsa pridáte trochu práce navyše. No to ja už neriešim. A cesto na tento recept je krásne hnedé, svetlé sa z neho vyčarovať nedá. No nevadí. Viem, že bez toho možno nie sú títo brumíkovia takí fotogenickí, ale deťom je to jedno a mne už tiež. Efektivita je zásada č.2. Číslo jeden sú zdravé kvalitné ingrediencie Pečenie s gaštanovou múkou Gaštanovú múku som zvykla pridávať do pečenia, no len ako doplnok k iným múkam. Hodí sa k suchším múkam (pšenová, amarantová, teffová), keďže je skôr šťavnatá. Kedysi som zvykla piecť chutnú bábovku z gaštanového pyré (bez múky). No gaštanové pyré obsahuje priveľa cukru a (ktovie aké) arómy. Takže som hľadala lepšiu alternatívu. Našla som ju v kombinácii gaštanovej múky s kokosovým jogurtom. Gaštanová múka je obľúbenou alternatívou pre ľudí, ktorí nejedia lepok alebo obilniny. Gaštanová múka má vysoký obsah mangánu, vitamínu B6 a medi a nízky obsah kyseliny fytovej. Výskum poukazuje na to, že je zdrojom bioaktívnych látok, ktoré pomáhajú v prevencii degenerácie buniek pri udržaní svalovej hmoty a v terapeutickej liečbe atrofie kostrového svalstva.1 Gaštanovú múku zoženiete v obchodoch so zdravou výživou. V tomto recepte gaštanovú múku kombinujem v pomere 3:1 s tapiokovým škrobom (alternatíva bez obilnín) alebo ešte viac mi chutí s bezlepkovou teffovou múkou. Teffová múka patrí k najvýživnejším bezlepkovým múkam, výborne sa hodí do perníkového koláča a v kombinácii s kakaom napr. do muffinov. Zoženie ju aj v DM. Pre verziu bez obilnín použite napr. tapiokový škrob alebo cícerovú múku. Aké sladidlo namiesto cukru? V tomto recepte používam ako sladidlo ďatľový sirup. Dodáva brumíkom výraznú a lahodnú chuť, šťavnatú konzistenciu aj hnedú farbu, ktorá pripomína kakao. Ďatľový sirup je prírodné sladidlo, v kvalitných produktoch vyrobené iba zo sušených ďatľí a vody. Už to je prvý rozdiel v porovnaní s priemyselne spracúvaným rafinovaným bielym cukrom. Ďatľový sirup patrí k sladidlám s nižsím glykemickým indexom a preto nespôsobuje v tele také výrazné výkyvy hladiny cukru v krvi. Jeho liečivé účinky sa však vo výskumoch potvrdili len nedávno. V roku 2016 vedci z Cardiff Metropolitan University vo Veľkej Británii vo svojom výskume potvrdili antibakteriálne účinky ďatľového sirupu proti baktériám Escherichia coli a Staphylococcus aureus. Ukázalo sa, že už v malým množstvách má ďatľový sirup pozitívne účinky vďaka obsahu polyfenolov – silných antioxidačných látok. Obsah cukru s tým teda nemá nič spoločné. Naopak účinné látky v ďatľovom sirupe sú rastlinné polyfenoly. Pre úplnosť informácií – výskum sa zameral na ďatľový sirup bez tepelnej úpravy, takže nie je zatiaľ jasné nakoľko sa liečivé vlastnosti zachovávajú pri pečení. 2 V každom prípade, ak hľadáte zdravšie alternatívy cukru pri pečení (alebo do šálky horúceho kakaa), tak ďatľový sirup medzi ne určite patrí. Škoda len, že sa zatiaľ nedá bežne kúpiť v obchode a nemajú ho ani v DM. Ja ho objednávam v zdravých eshopoch, ale teda keď už budete objednávať gaštanovú múku, tak prihoďte do košíka aj ďatľový sirup Nemáte formičky na brumíkov? Nevadí, môžete použiť formičky na muffiny alebo upiecť to ako koláč v menšej forme. Print Domáci gaštanoví brumíkovia #wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-4-33); }#wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-4-50); }#wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-4-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-4-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-4-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-4-66 stop { stop-color: #343434; } Sú vynimoční nielen plnou chuťou a šťavnatou konzistenciou, ale aj tým, že sú bez lepku, dokonca bez obilnín. Course Sladké, SnackCuisine Bez obilnín, Bezlepkové, BezmliečneKeyword gaštanová múka, pre deti Prep Time 15 minutesCook Time 25 minutes Servings 6 porcií IngredientsSuché ingrediencie3/4hrnčekagaštanová múka1/4hrnčekatapiokový škrob / cícerová múka(alebo teffová / pšenová múka)1PLľanové semienkajemne mleté2člpsyllium1člsóda bikarbóna1/4člsoľ1/2člškorica1/4člsušená vanilkaMokré ingrediencie2vajíčka(alebo vegánska náhrada vajíčka)160gkokosový jogurt(použila som DM BIO)1/4hrnčekamlieko(rastlinné)3PLďatľový syrup(alebo iné tekuté sladidlo)1čljablčný ocot InstructionsZmiešame najskôr samostatne mokré a samostatne suché ingrediencie. Potom ich spojíme.Formičky vymastíme maslom alebo ghí. Toto je dôležité, aby sa koláčiky neprilepili.Formičky naplníme do 3/4 objemu, necháme miesto, aby mohli narásť.Pečenie pri teplote 200°C cca 20 -25 minút.Po vybratí z rúry necháme cca 5 minút trochu vychladnúť a potom vyklopíme z formičiek a necháme vychladiť na mriežke. Referencie & Zdroje: PubMed: Nutraceutical properties of chestnut flours: beneficial effects on skeletal muscle atrophy PubMed: The Antibacterial Activity of Date Syrup Polyphenols against S. aureus and E. coli Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely. The post Domáci gaštanoví brumíkovia (bez obilnej múky) appeared first on Nebojme sa ZDRAVO jesť.
Časy, keď sme vregáloch obchodov našli len hrubú, hladkú apolohrubú múku, sú už dávno preč. Rozličné múky, ako celozrnná, amarantová, tapioková či špaldová sú mnohokrát dostupné len všpecializovaných obchodoch so zdravou výživou, no čoraz viac sú vyhľadáv
Na nedeľu či na všedný každý deň? Kľudne :) Tento famózny koláč je totiž bez múky, cukru aj mlieka. Dnes som si pre vás pripravila lahodný a neuveriteľne štavnatý koláčik vhodný aj pre tých, ktorí sa snažia schudnúť (samozrejme platí dať si jeden kúsok
prejsť na článokVarenie – Recepty – Bezmäsité jedlá Domáci chlieb sa veľmi ráta. O to viac, ak si jeho príprava nevyžaduje náročné miesenie. Ingrediencie: 530 g polohrubej múky 420 ml teplej vody 10 g droždia 1 lyžička soli Príprava: Droždie si dáme na niekoľ
prejsť na článokPotrebujeme: 600 g polohrubej múky 25 g droždia 250 ml mlieka 30 g práškového cukru soľ 2 žĺtky 70 g masla masť na vymastenie plechu a potretie Plnka 50 g masti 600 g hlávkovej kapusty soľ, mletá škorica, cukor Príprava: Z trochy múky, mlieka, droždia a c
Varenie – Recepty – Bezmäsité jedlá Chutný domáci chlebík s pestom z medvedieho cesnaku. Ingrediencie: Na pesto: 2 hrste medvedieho cesnaku 100 g strúhaného parmezánu 60 g vlašských orechov 100 ml olivového oleja šťava z ½ citróna soľ podľa chu
prejsť na článok