Japonská omáčka tsuyu. Základ do rezancových polievok.

Mať po ruke omáčku, s ktorou si pripravíte rezancové polievky do 15 minút je na nezaplatenie. Tsuyu omáčka kombinuje chute, ktoré sú typické pre mnoho japonských jedál.  Čo je tsuyu (mentsuyu)? Tsuyu, alebo často nazývané mentsuyu, je univerzálna omáčka, ktorá sa najčastejšie používa ako základ do rezancových polievok (soba, udon, somen). Pripravuje sa zvyčajne kombináciou sójovej omáčky, sušených tuniakových hobliniek, saké, mirinu, riasou kombu, prípadne shiitake húb. Slaná chuť sójovej omáčky je vyvážená sladkou chuťou mirinu (sladkasté ryžové víno). A v kombinácii s tuniakovými hoblinkami a kombu riasou získava intenzívnu umami príchuť, ktorá je typická pre japonskú kuchyňu. Na čo sa používa tsuyu? Tsuyu má široké využitie. Vďaka tomu, že kombinuje takmer všetky typické a základné suroviny japonskej kuchyne, tak sa dá použiť v mnohých jedlách na dochutenie. Často sa používa ako základ do polievok s rezancami, ako sú napríklad soba, udon alebo somen rezance. V silnejšej, menej rozriedenej, forme sa používa ako omáčka na namáčanie rezancov. Typické jedlo sú napríklad studené soba rezance, ktoré sa väčšinou pripravujú počas horúcich letných dní. Po uvarení sa soba rezance opláchnu prúdom studenej vody a servírujú sa napríkald s tempurou a touto omáčkou, do ktorej sa namáčajú. Tsuyu sa ďalej používa do rôznych dusených jedál, jedál typu hot pot, kde sa v jednom hrnci spolu varia rôzne ingrediencie (tofu, mäso, zelenina) a táto omáčka ich perfektne dochutí. Ako pripraviť tsuyu? Tsuyu sa pripravuje v koncentrovanej podobe. Pri varení sa potom riedi s vodou podľa toho, akú intenzívnu chuť chcete dosiahnuť. V Japonsku by si ju ľudia pravdepodobne takto nepripravovali. Veľmi jednoducho by si totiž túto omáčku už kúpili hotovú. Ako napríklad sójovú omáčku. U nás, žiaľ, veľa možností nie je. Ako teda na domácu prípravu? Príprava je naozaj jednoduchá. Náročnejšie bude zohnať suroviny. Veci, ktoré budete na prípravu potrebovať  patria k základným ingredienciám japonskej kuchyne. No ak si ich raz zoženiete, bude potom pre vás pomerne jednoduché pripravovať si viacero japonských jedál. V tomto prípade budete potrebovať sójovú omáčku, katsuobushi (hoblinky sušeného tuniaka), saké, mirin, morské riasy kombu a sušené shiitake huby. Shiitake nie je úplne typickou surovinou na prípravu tsuyu. Záleží od osobných preferencií, takže môžete v recepte vynechať. Z tohto receptu vám zostane približne 220 ml hotovej omáčky, čo by malo vystačiť na 4 porcie (4 misky) rezancovej polievky. Záleží, ako chuťovo silnú šťavu budete chcieť. Ako skladovať tsuyu? Hotová tsuyu omáčka vám v chladničke vydrží cca mesiac. Odporúčam naliať do skleneného pohára a napísať si aj dátum, kedy ste si ju pripravili. Je to šikovný pomocník, s ktorým rýchlo a ľahko dochutíte veľa jedál a rezancové polievky si pripravíte do 10 15 minút. Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na  Instagram, Facebook, a Pinterest. Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním: Share Tweet Pin Print Japonská omáčka tsuyu. Základ do rezancových polievok. Tsuyu, alebo často nazývané aj mentsuyu, je univerzálna japonská omáčka, ktorá sa najčastejšie používa ako základ do rezancových polievok. Kategória omáčkyKuchyňa Japonská Čas prípravy 5 minutesČas varenia 5 minutesTotal Time 10 minutes Porcie 220 ml Author Minako Ingrediencie60mlsaké140mlmirin130mlsójová omáčka3gkombu5gsušené tuniakové hoblinky1ksshiitake (3 - 4 g) PostupPripravíme a odmeráme si množstvá surovín. Všetky ingrediencie dáme do menšieho hrnca a privedieme a miernom ohni k varu. Keď začína vrieť, znížime oheň na nízky a necháme variť 5 minút. Omáčku prelejem cez sitko. Po uvarení zostane cca 220 ml omáčky, čo vyjde približne na 4 porcie rezancovej polievky. TIP: Pre intenzívnejšiu a bohatšiu chuť môžeme dať naspäť do omáčky kombu riasu a shiitake hríb a nechať takto cez noc. TIP: Zvyšnú kombu riasu a tuniakové hoblinky môžete použiť ako dochucovací toping na čerstvo uvarenú ryžu. Itadakimas! Skúšali ste recept? Budem rada, ak mi dáte vedieť a prípadne ma aj označíte @hiroshimas_kitchen na Instagrame. Príspevok Japonská omáčka tsuyu. Základ do rezancových polievok. je zobrazený ako prvý na Hiroshimas Kitchen.

prejsť na článok

Diabolská

Paradajkový základ Mozarella Chili omáčka Saláma Klobása Chalapenos Cesnakový okraj The post Diabolská appeared first on Friends.

prejsť na článok

Ako na tradičné japonské jedlá doma? Základné ingrediencie.

Chceli by ste si chystať japonské jedlá častejšie, no zdá sa vám to príliš zložité, pretože určite budete potrebovať hromadu neznámych ingrediencií? Je pravda, že japonská kuchyňa má svoje špecifické ingrediencie, ale nie je to až také náročné, ako sa na

prejsť na článok

Okonomiyaki: Japonská slaná placka z kapusty

Placka nie je úplne najvhodnejšie pomenovanie pre toto jedlo, ale aspoň pre prvotné priblíženie to stačí. Základ si dokážete bez problémov pripraviť, suroviny sú pomerne základné. O niečo zložitejšie to bude s topingom, a ten je tu najdôležitejší, no preč

prejsť na článok

19. FRUTTI DI MARE 520g

par. omáčka, syr, plody mora, špargľa 1,7,2 par. omáčka, syr, plody mora, špargľa 1,7,2

prejsť na článok

Sójová omáčka: Druhy, použitie a ako si vybrať sójovú omáčku?

Ak sa chystáte variť ázijské jedlá alebo si už doma sem-tam nejaké navaríte, zrejme budete skôr či neskôr potrebovať sójovú omáčku. Sójová omáčka sa v ázijských jedlách používa pomerne často a patrí k základným ingredienciám japonskej kuchyne. Ak pôjdete

prejsť na článok