Sójová omáčka: Druhy, použitie a ako si vybrať sójovú omáčku?

Ak sa chystáte variť ázijské jedlá alebo si už doma sem-tam nejaké navaríte, zrejme budete skôr či neskôr potrebovať sójovú omáčku. Sójová omáčka sa v ázijských jedlách používa pomerne často a patrí k základným ingredienciám japonskej kuchyne. Ak pôjdete do špecializovaného obchodu, môžete sa hrabať v mori sójoviek. Pokiaľ zavítate, dajme tomu do Tesca, pravdepodobne budete vyberať z troch variant: Sójovka za the best value ever (rozumej Tesco value) Nejaká čínska značka Kikkoman (japonská) Z tohto mi vychádza, že najjednoduchšie bude, ak pôjdete do toho Tesca a kúpite si Kikkomana. Z čoho sa vyrába sójová omáčka? Výroba sójovej omáčky začína fermentáciou (kvasením) sójových bôbov a pšenice. Sójovka teda zvyčajne nie je čisto sójový produkt. Tento proces prebieha niekoľko mesiacov alebo dokonca rokov. Sójová omáčka: Svetlá, tmavá, čínska, japonská Sójová omáčka má svoj pôvod v Číne. Tradičné čínske sójovky sa vyrábali iba zo sóje, no keď sa receptúra dostala do Japonska bola trochu pozmenená a pri jej výrobe sa používalo aj značné množstvo pšenice. Výsledkom bola sladšia a jemnejšia chuť. Netreba sa však teraz spoliehať na to, že každá čínska sójovka bude silnejšia a intenzívnejšia v chuti ako tá japonská. Toto možno platilo kedysi dávno, ale v súčasnosti, kedy existuje mnoho výrobcov, nemožno zaručiť, že to platí aj naďalej. Svetlá sójová omáčka (light) – má menej výraznú a svetlejšiu farbu než tmavá sójovka. Avšak môže mať intenzívnejšiu a slanšiu chuť. Používa sa pri varení jedál, pri ktorých nechceme, aby ingrediencie chytili príliš tmavú farbu. Tmavá sójová omáčka (dark) – tmavšia, za to menej slaná verzia. Niektoré môžu mať hustejšiu textúru. Často sa používa do marinád alebo dusených jedál a pri pokrmoch, v ktorých chceme dosiahnuť tmavú „sójovú“ farbu. Tieto charakteristiky treba brať s nadhľadom a nespoliehať sa na ne na sto percent. Na trhu je už toľko sójových omáčok, že by mi ani celý život nestačil na to, aby som vyskúšala všetky. A čo celiatici a sójová omáčka? Pre ľudí s intoleranciou lepku je určená varianta bez obsahu pšenice. Buď nesie názov Tamari, alebo je na obale uvedné „gluten free“. Pri označení tamari však radšej vždy treba skontrolovať obal, či náhodou neobsahuje stopy pšenice. Niektorí tvrdia, že vďaka vysokému obsahu sóji má výraznejšiu chuť. Čo ďalšie si na etikete všimnúť? Pamätáte si na vyššie spomínaný pojem fermentácia? Je to akýsi prirodzený proces kvasenia, ktorý by mal prebiehať aspoň 6 mesiacov alebo aj niekoľko rokov. Preto hľadajte označenie Naturally brewed, ktoré hovorí, že sójová omáčka prešla týmto procesom. Dôležité je to preto, že na trhu sa dajú nájsť aj „chemicky“ vyrobené sójové omáčky. Takýmto typom fermentácia nič nehovorí a sú vyrobené chemicky približne za dva dni, často zafarbené kukuričným sirupom, karamelom a s ďalšími aditívami. Ale veľké POZOR aj tu. Môže sa stať (a veruže sa často stáva), že hoci má sójovka vpredu na obale uvedené Naturally brewed, pokojne sa zložením môže blížiť jej chemickým priateľom, pretože sú do nej aj tak pridané rôzne dochucovadlá. Nedajte sa pomýliť a mrknite aj na zadnú stranu obalu. Povedala by som, že tu platí pravidlo: čím menej prísad v zložení, tým lepšie Ja osobne používam iba jednu sójovku, a tou je Kikkoman. Je to japonská značka s veľmi dlhou tradíciou. Zloženie je bezkonkurenčné – sójové bôby, pšenica, jedlá soľ. Nič viac, nič menej. Tipy, ako skladovať sójovú omáčku: Hlavným nepriateľom sójovky je svetlo a teplo Najvhodnejšie je pre ňu nejaké tmavé miesto Držať ju v blízkosti sporáka tiež nie je najlepší nápad (z dôvodu unikajúceho tepla pri varení) Ak ju po otvorení neplánujete minúť do mesiaca, šupnite ju radšej do chladničky Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na  Instagram, Facebook, a Pinterest. Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním: Share Tweet Pin Príspevok Sójová omáčka: Druhy, použitie a ako si vybrať sójovú omáčku? je zobrazený ako prvý na Hiroshimas Kitchen.

prejsť na článok

Pravá sviečková omáčka

Viete, ako spoznáte pravú sviečkovú omáčku? Trčí z nej knôt.

prejsť na článok

Kuraci Satay

Ako prvé si pripravíme marinádu a dáme marinovať mäsko. Toto môžete urobiť kľudne deň vopred, ale postačí ak tým začnete prípravu celého jedla. Do väčšej misy pridáme suroviny arašídové maslo, rybaciu omáčku, sójovú omáčku, trstinový cukor, kokosové mlie

prejsť na článok

Japonská omáčka tsuyu. Základ do rezancových polievok.

Mať po ruke omáčku, s ktorou si pripravíte rezancové polievky do 15 minút je na nezaplatenie. Tsuyu omáčka kombinuje chute, ktoré sú typické pre mnoho japonských jedál.  Čo je tsuyu (mentsuyu)? Tsuyu, alebo často nazývané mentsuyu, je univerzálna omáčka,

prejsť na článok

Ako na tradičné japonské jedlá doma? Základné ingrediencie.

Chceli by ste si chystať japonské jedlá častejšie, no zdá sa vám to príliš zložité, pretože určite budete potrebovať hromadu neznámych ingrediencií? Je pravda, že japonská kuchyňa má svoje špecifické ingrediencie, ale nie je to až také náročné, ako sa na

prejsť na článok

RECEPT NA JARNÉ ZÁVITKY SMAŽENÉ ZÁVITKY

Jarné závitky sú špecialitou, ktorú si môžete ochutnať v ázijských bistrách. Základ tvorí mäso, zelenina, ryžové rezance a ryžový papier, ktorý drží závitok pohromade a následne sa opražia dozlatová. INGREDIENCIE5 listov ryžové

prejsť na článok