Ak hľadáte jednoduchý a rýchly recept, tak ste na správnom mieste. Toto jedlo je u mňa šampión v kategórii nemám čas variť. Soba rezance sa dajú pripraviť ako teplé jedlo, ktoré zasýti, ale je fajn aj v studenej verzii najmä počas horúcich letných mesiacov. Z čoho sú soba rezance? Soba rezance sú pôvodom z Japonska, sú tenké a vyrobené z pohánkovej múky. Zvyčajne však nie sú gluten-free a teda bezlepkové. Obsahujú mix múk pohánkovej a pšeničnej. Väčší podiel by mala mať, samozrejme, pohánková múka, a to sa potom odráža aj na farbe rezance sú tmavšie. Aj keď to nemusí byť vždy pravidlo. Existuje aj lúpaná pohánka a tá je svetlá alebo sa rezance zafarbia nejakým farbivom. Pšeničná múka sa pridáva, pretože len z pohánkovej múky by rezance nedržali, rozpadli by sa. Tradične sú soba rezance vyrobené len z pohánkovej a pšeničnej múky a vody, ale stretnúť sa môžete aj s variantami, kde je pridaný napríklad zelený čaj v prášku alebo morské riasy. S čím podávať soba rezance? Soba rezance vo verzii ako je tento recept by ste v Japonsku pravdepodobne nenašli. Nie je to totiž typický spôsob, akým sa zvyknú v Japonsku pripravovať. V tejto verzii sú však veľmi fajn ako príloha k inému jedlu, ale poslúžia aj ako hlavné jedlo, keď sa skombinujú napríklad s vajíčkami uvarenými na tvrdo alebo údenými filetami z makrely (odporúčam tie z Lidla). Teplá vs. studená alternatíva Ako spomínam vyššie, v Japonsku sa zvyknú soba rezance pripravovať inak. Nájde sa tam veľa reštaurácií a menších bistier či stánkov (hlavne v okolí metra), kde podávajú len soba rezance. Ak človek hľadá lacné a rýchle jedlo, ktoré zje aj na stojáka, tak zamieri jednoznačne sem. Soba rezance ako teplé jedlo sú podávané v polievke, resp. vývare v rôznych variantoch (napríklad s vajíčkom alebo tempurou). Druhý spôsob servírovania je na studeno. Rezance nie sú v polievke, ale sú podávané zvlášť a namáčajú sa do omáčky. K tomuto sa tiež zvykne podávať napríklad tempura. Studené sú aj preto, že po uvarení sa rezance vždy prepláchnu pod prúdom vody, aby sa nezlepili a nezostala z nich jedna kopa. Preto, keď si tento recept pripravíte v teplej verzii, je dobré rezance hneď podávať. Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na Instagram, Facebook a Pinterest. Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním: Share Tweet Pin Print Recept na soba rezance Jednoduchý a rýchly recept na soba rezance, ktoré poslúžia ako príloha alebo aj ako hlavné jedlo. Kategória Hlavné jedlo, PrílohaKuchyňa JaponskáKeyword rýchle jedlá Čas prípravy 5 minutesČas varenia 10 minutes Porcie 1 porcia Author Minako Ingrediencie1zväzok soba rezancov2PLsójovej omáčky1/2- 1 ČLčerstvého zázvoru2ČLsezamového oleja1ČLryžového octu2ČLmedu1vajíčkoŠtipka pikantnej pasty alebo wasabiSezam a jarná cibuľka PostupRezance uvaríme podľa návodu. Soba rezane sú zvyčajne rýchlo uvarené a skôr treba dávať pozor, aby ste ich neprevarili.Vajíčko uvaríme natvrdo.Medzitým si v miske zmiešame sójovú omáčku, sezamový olej, ryžový ocot, med, pikantnú pastu, nastrúhaný zázvor a sezamové semiačka.Túto omáčku zmiešame s uvarenými rezancami. Ozdobíme jarnou cibuľkou, prípadne inými čerstvými bylinkami podľa chuti. Ak máte chuť na studenú verziu, tak rezance najprv prepláchnite studenou vodou. Itadakimas! Skúšali ste recept? Budem rada, ak mi dáte vedieť a prípadne ma aj označíte @hiroshimas_kitchen na Instagrame. Príspevok Soba rezance ako príloha alebo hlavné jedlo je zobrazený ako prvý na Hiroshimas Kitchen.
Na obľúbené rezance so zeleninou a mäsom nemusíte chodiť len k okienku rýchleho občerstvenia. Ázijská rýchlovka, ktorá je skvelá, keď nie je čas na veľké varenie. Podľa nášho receptu ju zvládne uvariť aj začiatočník.
Mať po ruke omáčku, s ktorou si pripravíte rezancové polievky do 15 minút je na nezaplatenie. Tsuyu omáčka kombinuje chute, ktoré sú typické pre mnoho japonských jedál. Čo je tsuyu (mentsuyu)? Tsuyu, alebo často nazývané mentsuyu, je univerzálna omáčka,
prejsť na článokPolievku ramen poznajú zrejme aj tí, čo o japonskej kuchyni toho veľa nevedia. Ale vedeli ste, že existuje aj studená verzia? Ramen na studeno Mimo Japonska, ramen patrí snáď k tým najznámejším a najpopulárnejším japonským jedlám. Vrátane sushi a gyoza t
prejsť na článokJarné závitky sú špecialitou, ktorú si môžete ochutnať v ázijských bistrách. Základ tvorí mäso, zelenina, ryžové rezance a ryžový papier, ktorý drží závitok pohromade a následne sa opražia dozlatová. INGREDIENCIE5 listov ryžové
prejsť na článokVedci vraj objavili jedlo, ktoré až o 90 percent znižuje ženskú sexuálnu príťažlivosť. Čo je to? Svadobná torta.
prejsť na článok