Keď pred desaťročiami začali analyzovať priberanie americkej populácie, tak za hlavného nepriateľa bol označený tuk, ako taký. Nízkotučné potraviny začali byť označované ako jediné zdravé. Aj takto sa odštartovala jedna z veľkých zavádzajúcich kampaní a pritom naše telo potrebuje zdravé tuky. Tuky sú popri sacharidoch a bielkovinách jednou z troch základných živín v našej strave. Tzv. neutrálne tuky, ktoré sú hlavnou zložkou potravinových tukov, sú zložené z glycerolu a mastných kyselín. Tie sa delia na dve základné skupiny: nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny. Aký je medzi nimi rozdiel, ktoré nám prospievajú a ktoré treba, naopak, obmedzovať? Nasýtené mastné kyseliny (zlé tuky), sú tie ktoré sa značne podieľajú na zvyšovaní hladiny cholesterolu v krvi a následne ukladaniu tukov na stenách ciev (ateroskleróza). Taktiež majú veľký podiel na výskyte srdcovo-cievnych ochorení, ako dôsledok postupného upchávania ciev a tým zníženého prúdenia krvi (infarkt, mozgová mŕtvica). Nenasýtené mastné kyseliny (dobré tuky), sú naopak pre zdravie dôležité a napomáhajú znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi, eliminujú riziko vzniku krvných zrazenín, majú antimutagénny účinok, chránia bunky pred poškodením.Nenasýtené mastné kyseliny, sa ešte delia na mononenasýtené a polynenasýtené : omega-3 a omega-6 Potraviny, ktoré obsahujú mononenasýtené kyseliny sa nachádzajú napríklad v mandliach, v repkovom a olivovom oleji, v rôznych druhov orieškov, vo vlašských orechoch, v ľanových a tekvicových semenách i v sójových bôboch. Polynenasýtené tuky sa nachádzajú najmä v tuku rýb a morských živočíchov (losos, makrel, sleď, haring, sardinky, tuniak), v rastlinných olejoch repkový, kukuričný a slnečnicový, v orechoch, v sóji, vo všetkých semenách olejnatých plodín a taktiež v avokáde. Niektoré z polynenasýtených mastných kyselín sú esenciálne, to znamená, že si ich organizmus nedokáže sám vytvoriť, človek ich musí prijímať v potrave, presne tak ako vitamíny a minerály. Jedna sa o polynenasýtené kyseliny z radu omega-3 a omega-6, ktoré nie sú v strave dostačujúco zastúpené. Úplne sa vyhnite hydrogénovaným olejom, stuženým tukom a niektorým margarínom, ktoré obsahujú trans-mastné kyseliny. Trans-mastné kyseliny sú najškodlivejším druhom tukov. Nebojte sa olivového oleja, nevyhýbajte sa rybám a doprajte si racionálny a vyvážený pomer nenasýtených tukov. Prečítajte si aj Pravdy a klamstvá o tukoch. The post Zdravé tuky appeared first on Slim Team - Dr. Slim.
Rôzne druhy #tukov buď podporujú zápalové procesy, alebo im, naopak, zabraňujú. Telo potrebuje správne množstvo oboch typov tukov, aby sa dosiahla rovnováha. Omega -6 mastné kyseliny, bohaté na kyselinu linolovú, podporujú zápaly. Patria sem rastlinné ole
prejsť na článokČO JE PRÍČINOU ZÁPACHU? Pot zo žliaz obsahuje prevažne tuky a bielkoviny, ktoré sú živnou pôdou pre baktérie žijúce prirodzene na povrchu kože. Baktérie tieto látky rozkladajú a vznikajú tak aromatické látky, ktoré sú príčinou telesného pachu. ANTIPERSPI
prejsť na článokZDRAVIE Ak chceš zosať zdravý, prečítaj si mail, ktorý písala kamarátka svojmu chorému priateľovi Myslim, ze by sme ti vedeli pomoct, ale musis byt dosledny v tej strave, to je zaklad vsetkeho - pre teba je najdolezitejsie : 1. nejest ziadne t
prejsť na článokV našej škôlke si každý deň precvičíme celé telo, aby sme boli zdraví. Cviky na zdravé nôžky či zdravé chrbátiky sú Škriatkom už viac než známe. Ale vedeli ste, že cvičiť môžeme aj očami? Veru tak. A keďže Škriatkovia nechcú mať svaly len na nohách a na r
prejsť na článokKomplexný výživový doplnok pre krásne a zdravé vlasy Renovix Aké bonusy získam ? Vždy plná kapsula účinných látok + vysoko-koncentrované extrakty + certifikované suroviny Prípravok Renovix je komplexný nutrikozmetický prípravok s obsahom vyváženej kombin
prejsť na článok