Ak hľadáte pravú Indiu, vsaďte na paneer butter masala. Ide o jedno z najchutnejších indických jedál. A ak ho viete správne pripraviť, budete sa zalizovať až za ušami. Naučte sa pripraviť božský recept na paneer butter masala podľa ajurvédskych princípov :) Náročnosť: pokročilí Príprava: cca 40 minút Porcia: 2 väčšie porcie / 3 menšie porcie Pôsobenie na dóše: V= P+ K= Na omáčku potrebujeme: slnečnicový olej a hrubý plátok masla 6-8 ks klinčeky 3-5 ks zelené kardamómy 1 ČL sušený zázvor 1 ČL asafoetida 3 veľké paradajky hrsť kešu orechov 200ml voda Na dochucovaciu kari zmes potrebujeme: slnečnicový olej a hrubý plátok masla 1/2 ČL mletá kurkuma 1/2 ČL mletý koriander 1/2 ČL mletá rímska rasca 1/2 ČL garam masala 2 ČL himalájska soľ na záver ešte sladká smotana Škoricová ryža: 1 PL ghee 1 ČL škorica 150g Basmati ryža Indický syr: 200g indický syr paneer (panýr) z 2 litrov mlieka (dá sa veľmi ľahko vyrobiť doma alebo kúpiť v Kauflande) Postup: 1. Príprava omáčky Na začiatku si v panvici rozohrejeme olej a maslo. Pridáme celé klinčeky a kardamón. Počkáme, kým sa uvoľní intenzívna vôňa korenia. Potom pridáme sušený zázvor a asafoetidu, premiešame a hneď pridáme nakrájané paradajky a kešu. Na panvicu dáme pokrievku a dusíme 25 minút na miernom plameni. Po 10-15. minútach pridáme vodu, aby sa nám to nepripaľovalo. Prejdeme na prípravu ryže. 2. Príprava ryže Kým sa nám zmes dusí, pripravíme si ryžu. V hrnci rozohrejeme 1 PL ghee, pridáme škoricu, orestujeme 30 sekúnd, potom pridáme prepláchnutú ryžu, chvíľku orestujeme a zalejeme vodou (tak aby bola ryža 1-2 cm pod hladinou). Varíme 18 minút a scedíme. 3. Rozmixovanie omáčky Po 25. minútach zmes rozmixujeme kvalitným mixérom na hladkú omáčku. Dáme sa pozor, aby boli všetky celé korenia poriadne zmixované. V prípade potreby pridáme vodu. 4. Príprava kari zmesi do omáčky a dokončenie omáčky s panýrom Teraz prejdeme na prípravu kari zmesi. V ďalšej panvici si rozohreme olej a maslo. Pridáme všetky práškové korenia a restujeme 30 sekúnd. Do tejto kari zmesi pridáme našu pripravenú rozmixovanú omáčku, necháme prejsť varom. V prípade potreby pridáme trochu vody. Na záver pridáme na kocky nakrájaný paneer a 2-3 PL kvalitnej sladkej smotany a máme hotovo. Omáčku podávame spolu s ryžou a vychutnávame si každé sústo, lebo je to fakt božské. Prajem vám dobrú chuť. Nezabudnite mi dať v komentároch vedieť, ako sa vám recept na paneer butter masala podaril :-) TIP: Chcete sa naučiť variť podľa ajurvédy? Nahliadnite do individuálneho kurzu varenia podľa ajurvédskych princípov. Vďaka kurzu rýchlo pochopíte princípy ajurvédy a odídete domov s viac ako 30. receptami, ktorými ohúrite celú rodinu. Alebo sa chcete dozvedieť aká ste dóša? Začnite s ajurvédskou diagnostikou. Pre viac zaujímavých tipov sledujte stránku Ajurvedar na Facebooku a na Instagrame.
Ak milujete cviklu, cviklové kofty sú skvelým spôsobom, ako ju zaradiť do každodenného jedálnička. Cviklové kofty sa perfektne hodia k šošovicovému dhálu, Basmati ryži a jarnému šalátu. Určite vyskúšajte tiež :) Náročnosť: začiatočníci Príprava: 1 hodin
prejsť na článokRýchle, jednoduché a úžasné. Také sú kalerábové fašírky. S ryžou, jablkovým čatní a rukolou. Vyskúšajte ich tiež a budete sa zalizovať až za ušami :) Náročnosť: začiatočníci Príprava: 50 minút Porcia: 2 osoby Pôsobenie na dóše: V- P+ K- Na kalerábové
prejsť na článokTiež patríte medzi ľudí, ktorí veľmi nemusia chuť pohánky? S týmto receptom zmeníte názor. Prinášam vám úžasný recept na vyprážané pohánkové guľky so šalátom a zemiakovou kašou. Pohánka je skvelá najmä na jar, lebo je vysušujúca a pomáha telu zbaviť sa na
prejsť na článokTento cannelloni recept si vás určite získa. Jemná chuť indického syra panýr v prepojení s orestovaným špenátom je skutočnou delikatesou. Vyskúšajte plnené cestoviny cannelloni na ajurvédsky spôsob :) Náročnosť: začiatočníci Príprava: 1 hodina (30 minút
prejsť na článokJeseň vždy donesie tekvice a u nás doma milujeme husté polievky či omáčky. Tento recept som vymyslela, keď som v chladničke našla jedno balenie mletého morčacieho a v záhrade pozbierala všetky hokaido tekvičky. 35min INGREDIENCIE: 1 stredne veľká tekv
prejsť na článok