Pšenová kaša z celého zrna (bezlepková)

Pšeno je bezlepková a jediná zásadotvorná obilnina. Zlaté guličky pšena sú tou najlepšou voľbou pre zdravú raňajkovú kašu. Pšenová kaša je chutná, jemná a ľahko stráviteľná. Môžete si ju pripraviť aj z vločiek (ako polotovar), ale keď ju uvaríte z celého zrna, ktoré predtým necháte fermentovať, získate najviac prospešných látok. Pšeno a jeho benefity pre zdravie Pšeno je bohatým zdrojom nerozpustnej vlákniny, bielkovín a antioxidantov. Patrí k najvýživnejším bezlepkovým obilninám (v porovnaní s menej hodnotnou ryžou alebo kukuricou). Pšeno obsahuje magnézium, meď, fosfor, mangán, draslík a zinok.1 Podľa viacerých výskumov sa konzumácia pšena spája s nižším rizikom vzniku cukrovky 2. typu, resp. s lepším manažovaním tejto choroby. V porovnaní s obilninami ako pšenica alebo kukurica, má pšeno vyššie nutričné hodnoty a nižší glykemický index. Bielkoviny pšena pomáhajú zvyšovať inzulínovú senzitivitu a redukovať hladinu cukru a triglyceridov v krvi.2, 3 Pravidelná konzumácia potravín s vysokým podielom nerozpustnej vlákniny pomáha predchádzať vzniku žlčníkových kameňov. Ďalšie štúdie poukazujú na význam celozrnných obilnín pri prevencii rakoviny prsníka predovšetkým u žien v období pred menopauzou.4 Celozrnné obilniny a tiež ryby (aj vďaka vysokému obsahu magnézia, vitamínu E a omega 3 mastných kyselín) podľa viacerých výskumov pomáhajú pri prevencii a liečbe astmy u detí. Dôkazy poukazujú na to, že jedným z faktorov zvýšeného rozšírenia astmy u detí je práve zmena stravovacích návykov a vysoká konzumácia pšenice.5 Ako pripraviť pšenovú kašu z celého zrna Pšeno je ideálne vopred namočiť alebo fermentovať. Vďaka namáčaniu a fermentácii sa eliminújú antinutrienty a naopak prospešné látky telo ľahšie využije. Prečítajte si viac v článku Ako a prečo namáčať, nakličovať a fermentovať obilniny. Pšeno namočte do filtrovanej vody (zbavenej chlóru) a pridajte lyžicu jablčného octu (prípadne jogurtu alebo citrónovej šťavy), aby ste naštartovali fermentáciu. Namáčajte 8 24 hodín. Pri dlhšom namáčaní vymeňte vodu. Keď pšeno fermentuje, na povrchu môžete pozorovať takéto bublinky: Bublinky sa objavujú postupne, prípadne vybublajú ak miskou potrasiete alebo jej obsah jemne premiešate lyžicou. Pšeno potom dobre premyte a uvarte v rastlinnom mlieku alebo vode. Do uvarenej kaše pridajte lyžicu kokosového oleja (prípadne masla alebo oleja z hroznových jadierok). Pomôže to telu vstrebať vitamíny, ktoré sú rozpustné v tukoch. Prečo je domáca pšenová kaša zdravšia ako ovsená Pšeno je prirodzene bezlepkové a nutrične hodnotnejšie ako ovos. Najvyššiu nutričnú hodnotu majú celé zrná obilnín, ďalším spracovaním sa nutričné hodnoty postupne vytrácajú, preto majú vločky už o niečo menej živín a múka má najmenej. Taktiež čím viac času uplynie od pomletia zŕn na múku, tým je nutričná hodnota múky nižšia. Niektoré zrná ako pšeno alebo pohánka sa dajú ľahko pomlieť na múku aj na kávovom mlynčeku, čím získate zdravšiu verziu múky na okamžitú spotrebu. Nemáte ráno čas variť kašu? Uvarte si ju vopred! Pšenová kaša sa varí cca 20 minút. Väčšina z nás nemá ráno toľko času. Nevadí. Ráno pšeno namočte, večer si ho uvarte a ďalšie ráno ho stačí len ohriať. Pšenová kaša po uvarení ďalej hustne, preto sa najlepšie ohrieva v hrnci, kde primiešate trochu vody alebo mlieka. Pšeno vyrdží uvarené v chladničke niekoľko dní, takže si pokojne môžete uvariť viac porcií naraz. Prečítajte si aj článok Ako zvýšiť nutričnú hodnotu raňajkovej kaše. Print Pšenová kaša z celého zrna #wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-33); }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-50); }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-66 stop { stop-color: #343434; } Pšeno je bezlepková a jediná zásaditotvorná oblinina. Zlaté guličky pšena sú tou najlepšou voľbou pre zdravú raňajkovú kašu. Pšenová kaša je chutná, jemná a ľahko stráviteľná. Course RaňajkyCuisine Bezlepkové, Bezmliečne, FermentovanéKeyword kaša, pšeno Prep Time 5 minutesCook Time 20 minutesTotal Time 25 minutes Servings 4 IngredientsNamáčanie / Fermentácia1hrnčekpšeno3hrnčekyfiltrovaná voda1PLjablčný ocot alebo jogurtVarenie1 a 1/2hrnčekamandľové mlieko1 a 1/2hrnčekavoda1PLjavorový sirup(nemusí byť)1PLkokosový olej / maslo InstructionsPšeno vopred namočíme na 8-24 hoín. Potom scedíme a dobre premyjeme.Varíme vo vode a mlieku, na nižšom stupni pod pokrievkou, cca 20 minút. Do uvarenej kaše pridáme kokosový olej. Pre jemnejšiu konzistenciu môžete kašu rozmixovať ponorným mixérom. Kašu dochutíme ovocím, orechami, semienkami podľa chuti. NotesAk varíte kašu deťom, pred servírovaním do nej môžete primiešať lyžičku rybieho oleja. Do kaše môžete vmiešať aj popučený banán. Referencie & Zdroje: WHFoods.com: Millet PubMed: Dietary Interventions for Type 2 Diabetes: How Millet Comes to Help PubMed: Millet consumption decreased serum concentration of triglyceride and C-reactive protein but not oxidative status in hyperlipidemic rats. PubMed: Cereal fiber and whole-grain intake are associated with reduced progression of coronary-artery atherosclerosis in postmenopausal women with coronary artery disease. PubMed: Diet and asthma in Dutch school children (ISAAC-2) Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely. The post Pšenová kaša z celého zrna (bezlepková) appeared first on Nebojme sa ZDRAVO jesť.

prejsť na článok

Pšenová kaša s hruškou

Kaše sú úplne ideálny spôsob, ako začať deň. Plné živín a energie, ktorú potrebujeme na naštartovanie úspešného dňa. Zároveň varená strava podporuje tráviaci oheň agni a ako je známe už tisícky rokov, základom dobrého zdravie je fungujúce trávenie. Pšeno

prejsť na článok

Amarantové pukance alebo z čoho všetkého sa dá popcorn vyrobiť?

5/5 - (1 vote) Najchutnejší je samozrejme popcorn z kukurice, ale existujú zdravé náhrady popcornu, ktoré sa dajú pripraviť rovnakým spôsobom ako klasický popcorn.  Popcorn na panvici a druhy popcornu Príprava spočíva v tom, že rozpálite p

prejsť na článok

Ako sadiť a pestovať lahôdkovú kukuricu

Lahôdková kukurica je odrodou kukurice, ktorá sa pestuje ako zelenina. Pre svoju výbornú chuť sa konzumuje čerstvá i varená. Kukurica je bezlepková obilnina, a preto môže byť používaná aj pri celiakii. Obsahuje 86 kalórií na 100g, veľa vlákniny, vitamínov

prejsť na článok

Talianska polenta - zdravá bezlepková dobrota na sladko aj na slano!

Polenta je obľúbenou súčasťou zdravej kuchyne. Jej veľkou výhodou je, že ju možno konzumovať na sladko aj na slano! Je chutná a vhodná na raňajky, ale aj ako príloha k mäsu a zelenine. Recepty s polentou sú mimoriadne chutné! Určite ju vyskúšajte!

prejsť na článok

Čo jesť pri bezlepkovej diéte?

V prípade celiakie (gastrointestinálnej choroby) a intolerancie lepku je vhodné vylúčiť túto zložku z každodennej stravy, aby sa vylúčili príznaky ohrozujúce zdravie. Túto úlohu je však mimoriadne ťažké dosiahnuť, keďže väčšina produktov na trhu obsahuje

prejsť na článok